Vier fracties willen komende zomer grasaren uitbannen

Foto: Pixabay / Manfred Richter

Grasaren jagen hondenbezitters angst aan én niet zelden op dierenartskosten en ze staan door de hele gemeente. Democratisch Zaanstad, de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren komen er nu – aan het einde van het seizoen – tegen in het geweer.

Grasaren tieren welig van mei tot en met augustus, met zaden die uit een soort weerhaakjes bestaan. Honden lopen er huid-, oor-, oog- en neusontstekingen door op die blijvend letsel kunnen veroorzaken. De gemeente houdt de hondenbezitter ook zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van deze nare gevolgen, maar uit waarschuwingen op sociale media bleek dit jaar en ook vorige zomer al dat er bijna geen ontkomen aan is. Nu de gemeente geen verdelgingsmiddelen meer gebruikt en ook het onderhoud aan de openbare ruimte is verwaarloosd, komen honden overal in woonwijken en parken grasaren, ook wel kruipers genoemd tegen.

Hondenbelasting

Met een motie willen de vier fracties nu bereiken dat de gemeente toch aandacht aan het onkruid gaat besteden. Ze betrekken daarin het gegeven dat hondenbezitters in Zaanstad nog altijd hondenbelasting moeten betalen. Grasaren kunnen volgens Jos Kerkhoven (Democratisch Zaanstad), Roland van Braam (SP), Romkje Mathkor (GL) en Judit Raa (PvdD) ‘heel makkelijk met regelmaat gemaaid/verwijderd worden’ en zij dragen het college daarom op om in de zomermaanden vaker en beter aandacht te schenken aan het weghalen van grasaren. Pas dan kunnen de baasjes van honden hun huisdier weer zorgeloos uitlaten.

De motie wordt morgenavond behandeld, mits de tijd dat toestaat. Zo niet dan komt hij op een later moment weer voorbij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen