Gemeente en Voedselbank gaan nauwer samenwerken

De voorzitter van de Voedselbank en de wethouder halen de banden aan.
De voorzitter van de Voedselbank en de wethouder halen de banden aan.
Foto: Gemeente Zaanstad / Pascal Fielmich 

De gemeente en de Voedselbank gaan nauwer samenwerken. Sinds de uitbraak van het coronavirus gebeurt dat al en nu wordt het officieel. Vanochtend ondertekende wethouder Songül Mutluer en voorzitter Hans Brinkhuis een overeenkomst waarin beide partijen de intentie uitspreken om de komende jaren samen te werken voor het realiseren van de doelstellingen uit de Zaanse Armoede Agenda 2019-2022.

Daarin zet de gemeente vooral in op de aanpak van schulden, de doelgroepen kinderen en werkende armen en het bieden van goede ondersteuning. De Voedselbank draagt daaraan bij door inwoners te bereiken die de gemeente nog niet in beeld heeft bij de schuldenaanpak en door ondersteuning te bieden in de vorm van wekelijkse voedselpakketten. Dat zijn er nu circa 280.

Gemakkelijker doorverwijzen

De beide partijen gaan nu een werkwijze opstellen waarmee het gemakkelijker moet worden om cliënten van de Voedselbank door te verwijzen naar de gemeentelijke hulploketten en de Sociale Wijkteams en Zaanstad ondersteunt de Voedselbank de komende twee jaar bovendien met een financiële bijdrage om het structurele exploitatietekort te dekken. Hoe hoog die subsidie wordt staat niet in de overeenkomst.

Nóg meer problemen voorkomen

De gemeente wil de Voedselbank ook helpen om te zorgen voor voldoende voedselvoorraden, voldoende vrijwilligers en met oproepen tot steun aan inwoners en bedrijven in de Zaanstreek. De afgelopen periode nam de vraag naar hulp toe en daardoor kwam de uitgifte van voedselpakketten onder druk te staan. Voor gezinnen die worstelen om financieel rond te komen maken de voedselpakketten een groot verschil. ‘Meer dan ooit is het de komende tijd van belang om te voorkomen dat kwetsbare inwoners die financiële problemen hebben, verder afglijden en in nog grotere problemen raken,’ aldus de overeenkomst.

Trots

Wethouder Mutluer zegt daarover in een persbericht: ‘In tijden van corona heeft de Voedselbank een grote rol gespeeld als vangnet voor onze kwetsbare inwoners. En hebben zij met hulp van vele vrijwilligers, betrokken ondernemers en bedrijven minimahuishoudens kunnen ondersteunen. En daar zijn we trots op.’ De Voedselbank onderzoekt de komende jaren ook mogelijke nieuwe werkwijzen, waarin de voedselaanlevering, de rol van de vrijwilligers en de financiële bijdragen meer structureel vorm krijgen.

Voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek Hans Brinkhuis spreekt van ‘een spannende tijd’ voor de organisatie, waarin de extra inzet en aandacht van de gemeente zeer welkom was. ‘We maken ons klaar voor nieuwe tijden en daarom zijn we blij dat we met deze overeenkomst een concrete stip op de horizon hebben gezet.’

 

 

 


 


 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen