Vervanging Zaanbrug is rond voor 24,5 miljoen euro

Foto: Provincie Noord-Holland

Aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur B.V. uit Almere is door de provincie en de gemeenten Zaanstad en Wormerland uitverkoren om  de Zaanbrug te vervangen. De klus wordt 650.000 euro duurder dan begroot en komt uit op 24,5 miljoen euro.

De extra kosten worden voornamelijk veroorzaakt door de langere voorbereiding en de gestegen bouwkosten. Het voorstel is dat de provincie 450.000 euro voor haar rekening neemt en de gemeenten Zaanstad en Wormerland elk een ton. De aanbesteding van de vervanging van de 60 jaar oude brug tussen Wormerveer en Wormerveer startte al in oktober 2018. Eind vorig deden twee aannemers een prijsaanbieding, die ondanks de eerdere verhoging boven het maximale budget lagen.

Aanpassingen

Begin dit jaar ging de provincie met hen in onderhandeling en na een aantal aanpassingen in onder andere de werkwijze is het gelukt het verschil voor een groot deel te overbruggen, zo laat de provincie vandaag weten: ‘De aanpassingen hebben geen gevolgen voor de technische kwaliteit en uitstraling van de brug.’ De POV rekende eerder op meerkosten van bijna 800.000 euro per gemeente en in dat licht gezien is 100.000 euro een meevaller. De fracties van de partij in Zaanstad en Wormerland zijn voorstander van een renovatie in plaats van een vervanging. In Wormerland wordt mogelijk een raadgevend referendum over de kwestie gehouden.

Start in maart 2021?

Indien beide gemeenteraden instemmen met de uitkomst van de aanbesteding, wordt het werk definitief gegund aan Reimert en kan de aannemer vanaf maart volgend jaar aan het werk, aldus de provincie. ‘Met het vervangen van de Zaanbrug kan deze weer 80 jaar mee en wordt de verkeersafwikkeling voor fietsers en voetgangers veiliger. Bovendien verbetert de doorvaart op de Zaan omdat scheepvaart de nieuwe brug sneller kan passeren. Hierdoor hoeft het wegverkeer minder lang te wachten voor de brug.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen