Zaanbrug wéér duurder? POV komt op bijna acht ton extra

Foto: Google Street View

De POV Wormerland heeft van de zusterfractie in Zaanstad vernomen dat er geheime stukken zijn over recente ontwikkelingen rondom de Zaanbrug en voorman Harrie van der Laan van die laatste fractie heeft op grond van de voorjaarsnota becijferd dat de vervanging van de brug tussen Wormer en Wormerveer de beide gemeenten elk 770.725 euro meer gaat kosten dan tot nu toe bekend was.

De POV Wormerland overweegt om te komen met een motie van ongenoegen of zelfs een motie van treurnis tegen wethouder Rob Berkhout nu ondanks eerdere beloften raadsleden in Zaanstad eerder voorzien blijken te zijn van geheime stukken dan die in Wormerland. ‘Echter, wij gaan er vanuit dat als wij deze keer wederom antwoorden en toezeggingen krijgen, dat de portefeuillehouder zich nu wel houdt aan de gemaakte afspraken, en dat eerder genoemde motie niet nodig is,’ zo houden de Wormerlanders de moed erin. De fractie wil echter wel een duidelijke uitleg over de laatste ontwikkelingen.

Beleidswijziging in Haarlem?

In Zaanstad wil Van der Laan weten of zijn berekeningen kloppen en dat er dus, zonder samenspraak met de gemeenteraad, bijna acht ton is bijgeplust voor de nieuwe Zaanbrug. Dat is ruim 11,77 procent meer dan de 6.545.930 euro die tot nu toe in de boeken stond, aldus Van der Laan. Met eenzelfde bedrag voor Wormerland en ook nog eens 1.541.450 euro aan extra kosten voor de provincie (met een verdeling van 25 procent per gemeente en 50 procent voor opdrachtgever Noord-Holland) is de totale overschrijding van het budget dan 3.082.900 euro en is het totaalbedrag dat nodig is voor de Zaanbrug inmiddels opgelopen tot meer dan 30 miljoen.

Haarlem liet overigens in een eerder stadium weten klaar te zijn met de voordurend oplopende kosten en er geen geen cent extra meer in te willen steken. In dat licht gezien is anderhalf miljoen nogal een omslag.

Vragen

De POV in Zaanstad wil nu van verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers weten waarom hij – als de cijfers kloppen – daar de gemeenteraad niet over heeft ingelicht. En of de gemeenteraad van Wormerland heeft ingestemd met de verhoging. Dat laatste is vragen naar de bekende weg, maar het antwoord van Slegers zal indirect ook een antwoord zijn op de vragen van de POV in Wormerland: hoe kan het toch dat het maar niet lukt om de informatievoorziening in beide betrokken gemeenten synchroon te laten verlopen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen