Waar is Jan Hamming en moet hij (nog) in quarantaine?

Jan Hamming was op 5 augustus nog hier en ging op werkbezoek bij Tate & Lyle.
Jan Hamming was op 5 augustus nog hier en ging op werkbezoek bij Tate & Lyle.
Foto: Twitter / Jan Hamming

Is burgemeester Jan Hamming op dit moment op vakantie in het wegens corona oranje gekleurde Spanje en moet hij bij terugkomst in Nederland in quarantaine, waardoor werk dat op hem ligt te wachten niet kan worden opgepakt? Dat wil de POV te weten komen.

De website Nederland wereldwijd van de Rijksoverheid met de actuele stand van zaken meldt vandaag over Spanje: ‘De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.’ Vóór 25 augustus was een groot deel van Catalonië al oranje, daarna volgde de rest van het land

De stand van zaken in Spanje op 1 september.

Op 25 augustus riep de Nederlandse overheid vakantiegangers in Spanje op om zo snel mogelijk huiswaarts te keren vanwege de verslechterde toestand in het populaire vakantieland. Als Hamming inderdaad in Spanje was, heeft hij dan gehoor gegeven aan die oproep en is hij daar nog steeds, waarom dan niet? De burgemeester heeft de gemeenteraad laten weten tot en met komende zondag 6 september met vakantie te zijn. Wordt hij maandag weer in het stadhuis verwacht of zit hij dan noodgedwongen thuis vanwege de quarantaineregels?

Dringende besluiten

Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft begrepen dat de portefeuilles van de burgemeester nu worden waargenomen door diens plaatsvervanger, maar dat dringende besluitvorming wordt uitgesteld tot Hammings terugkeer. Dat baart de POV vooral zorgen vanwege de slepende kwestie rond eigenaar Bassel Kurdi van restaurant Ornina aan het Kuilpad in Zaandam. Die raakte zijn vergunning kwijt na een aantal kleine overtredingen, die volgens hem discutabel zijn. Kurdi wil de sluiting van zijn zaak graag teruggedraaid zien omdat hij anders failliet is, maar moet daarvoor wachten op een besluit van de burgemeester. Ook de beantwoording van vragen van de POV over deze zaak laat overigens nog op zich wachten.

Begrotingsbespekingen

Van der Laan zich af daarnaast welke consequenties een verlengde afwezigheid van Hamming heeft voor de zogenoemde heidagen met het college waarop de begroting van volgend jaar onderwerp van gesprek is. Wat hem in ieder geval stoort is de communicatie met de raad over de verblijfplaats van Hamming en de gevolgen daarvan in deze coronatijd vol onzekere reisbeperkingen. Hij vraagt daarover nu helderheid.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen