Ook hier steun voor rookvrije speelplaatsen, nog geen bordjes

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Recent onderzoek toont aan dat 91 procent van de Nederlanders een rookverbod op speelplekken steunt. Ook de gemeenteraad van Zaanstad is daar een voorstander van en nam een motie van die strekking van de PVV aan. Het ophangen van de bordjes vergt echter een financiële afweging en die wordt eind november gemaakt bij de behandeling van de begroting voor 2021.

Wethouder Songül Mutluer zegde vorig jaar toe te zullen kijken naar de mogelijkheden om alle openbare gemeentelijke speelplaatsen rookvrij te maken. Er is onderzocht wat de haalbaarheid, de kosten en de capaciteitsvraag daarvan zijn. Dat wordt dus later dit jaar duidelijk, Er wordt in Zaanstad al veel aandacht besteed aan een rookvrij opgroeiende generatie, onder andere met de initiatieven Gezond Opgroeien in Zaanstad (voorheen JOGG), Kansrijke Start, Fris op School, het Sportakkoord en Stoptober, zo laat de gemeente weten. ‘Binnen deze initiatieven worden zowel de ouders als de jeugd bewust gemaakt van de noodzaak voor een rookvrije omgeving, met speciale aandacht voor onder andere sportvelden, schoolpleinen en speelplekken.’

Wisselend beeld

Een groot deel van de beheerde buitenspeeltuinen in Nederland is al rookvrij, maar andere vrezen het afhaken van rokende vrijwilligers en daaropvolgende problemen met de bezetting. Daarnaast zijn er speeltuinen die het entreegeld van hun bezoekers hard nodig hebben, zeker in deze tijden van corona waarin de bezoekersaantallen drastisch zijn gedaald. Zij zijn bang om bezoekers te verliezen, al helemaal als er in de buurt een gemeentelijke speeltuin is waar niet gehandhaafd wordt op roken. De branchevereniging voor speeltuinen Nuso pleit in die gevallen voor een tussenstap: niet meteen een volledig rookverbod, maar eerst nog een rokershoek of afspreken dat er alleen na vijf uur gerookt mag worden als er alleen nog volwassenen zijn, bijvoorbeeld tijdens het klussen of een bingoavond in het clubgebouw.

Succesverhalen

 

 

 

Volgens Nuso-bestuurder Dave Ensberg – Kleijkers zijn er echter ook veel succesverhalen: ‘Van de meeste speeltuinen horen we dat er positief gereageerd wordt door hun bezoekers. Zoals ook uit het onderzoek blijkt, vinden de meeste ouders het heel normaal dat er een rookverbod is op een plek waar kinderen spelen. Wij hopen dat uiteindelijk ook de speeltuinen met een rokershoek volledig rookvrij worden.

Om de speeltuinen die bij ons zijn aangesloten te stimuleren, geven we gratis begeleiding én kunnen ze bij ons gratis materialen aanvragen. We hebben bijvoorbeeld rookvrijborden voor bij de ingang (zie de afbeelding) en feestelijke rookvrijvlaggen die ze op de eerste rookvrije dag kunnen ophangen. Ons doel is dat eind 2020 alle speeltuinen rookvrij zijn.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen