Nog dit kwartaal start gesprekken over Balkenhaventerrein

Foto: Pixabay / MasterTux

Nog in het derde kwartaal van dit jaar beginnen gesprekken met een groot aantal betrokkenen bij het conlict op een deel van de Hemkade aan het Balkenhaventerrein. Dat speelt al sinds 2013 en het college wil er nu een definitieve streep onder kunnen zetten.

De gemeenteraad verwierp eerder dit jaar een motie die het college opriep tot het laten weghalen van het elektronische hek rond het terrein van de North Sea Venue dat het leven van de familie Groen die aan de Hemkade 51 woont beheerst. Er liggen inmiddels officieel twaalf scenario’s die door de gemeente zijn opgesteld op tafel om de burenruzie tussen de familie Groen en eigenaar Ivar Moens van het evenementenbedrijf op te lossen, maar de gemeenteraad wil niets beslissen tot er een visie op het gebied is opgesteld op basis waarvan knopen kunnen worden doorgehakt. Dat is ook de wens van de bewoners van de Hemkade 25 – 45.

Veel betrokkenen

Voor het opstellen van die visie moet het gesprek worden aangegaan met alle belanghebbenden om rekening te kunnen houden met hun toekomstplannen. Daarbij wil de raad dat het gebied als bedrijventerrein gebruikt kan blijven worden, dat rekening gehouden wordt met de woningen Hemkade 25 – 45 en dat onderzocht wordt of en hoe Hemkade 51 een woonbestemming kan krijgen. Die heeft de voormalige modelwoning van Bruynzeel nu niet. De lijst van gesprekspartners is lang, en kan eventueel nog worden uitgebreid:

  • De familie Groen;
  • North Sea Venue;
  • Bewonersvertegenwoordiging Hemkade 25 – 45;
  • Tuindersvereniging OVZZ;
  • Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid als vertegenwoordiging van de bedrijven;
  • Port of Amsterdam;
  • Ondernemersvereniging Oram als vertegenwoordiging van de bedrijven in Westpoort;
  • Een aantal specifieke bedrijven in Westpoort die betrokken zijn bij bestemmingsplan Hembrugterrein;
  • PontMeyer (de directe buurman van de Hemkade);
  • Norrit (als buurman van de Zaanderhorn);
  • Bewonersvertegenwoordiging Zaanderhorn;
  • Een vertegenwoordiger van het Uitvoeringsprogramma Noordzeekanaalgebied.

Omdat het dossier een lange geschiedenis heeft en het wantrouwen richting de gemeente groot is, is het de bedoeling om zo open en transparant mogelijk te werken. Alle gesprekken worden schriftelijk vastgelegd en ter goedkeuring aan de gesprekspartners voorgelegd. Ze zullen nadat die goedkeuring verkregen is meteen getoetst worden op onder andere de juridische en de planologische mogelijkheden om latere verrassingen en valse verwachtingen te voorkomen.

Aanpassing werkwijze nog mogelijk

Ook deze manier van werken kan aangepast worden als daar bij de belanghebbenden behoefte aan bestaat. schrijft het college aan de raad. ‘Van alle informatie die bij de belanghebbenden is opgehaald zal intern een analyse gemaakt worden van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Daarna zal een bijeenkomst belegd worden met alle belanghebbenden om de eerste uitkomsten van de analyse gezamenlijk te bespreken. Alle onderliggende stukken zoals notities en onderzoeken zijn openbaar en beschikbaar voor de belanghebbenden, tenzij de wet zich daar tegen verzet. Bijvoorbeeld in het geval van bedrijfsgegevens. Na deze fase van inventariseren en bespreken van de ideeën en wensen van belanghebbenden start de fase van het maken van een concept gebiedsvisie.’

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen