Flyerende SP’ers weggestuurd bij Zaans Medisch Centrum

Een beeld van de actie met fractieleden Roland van Braam en Anna de Groot.
Een beeld van de actie met fractieleden Roland van Braam en Anna de Groot.
Foto: Twitter / Patrick Zoomermeijer

Een portier dan wel beveiliger van het Zaans Medisch Centrum heeft eergisteren flyerende SP-politici en sympathisanten weggestuurd van de Zorgboulevard omdat die naar diens zeggen ”tot voorbij Albert Heijn’ bij het ziekenhuisterrein zou behoren en de aanwezigheid van de SP-vertegenwoordigers onrechtmatig was.

Vanaf 18:30 uur deelden zes leden van de SP Zaanstreek bij het ziekenhuis flyers uit om aandacht te vragen voor de petitie Onze zorg verdient meer dan alleen applaus en om in het verlengde daarvan de uitkering van gratificaties aan managers van het ZMC aan de orde te stellen. Onder anderen twee SP-gemeenteraadsleden en een SP-steunfractielid stonden naar eigen zeggen op geruime afstand van de ingang van het ZMC en vielen niemand lastig, ‘want de leden van de SP Zaanstreek respecteren het als mensen geen flyer willen aannemen’. Na ongeveer een half uur volgde echter het bevel om te vertrekken en daar werd gehoor aan gegeven. Maar de partij wil nu van het college weten hoe het zit met de openbaarheid van de Zorgboulevard.

ZMC ordehandhaver?

Langs de Zorgboulevard bevinden zich een apotheek en diverse ondernemingen in de zorgsector, een lunchroom, een giftshop, een Etos-drogisterij, een Albert Heijn XL, enkele plantsoenen en een fietspad. Horen al die ondernemingen en openbare voorzieningen bij het ziekenhuis, vragen de weggestuurde Anna de Groot, Roland van Braam en Patrick Zoomermeijer zich nu af. En is het de verantwoordelijkheid en de taak van het ZMC om op de hele Zorgboulevard de openbare orde te handhaven? Is het ZMC het bevoegd gezag op de Zorgboulevard? Wordt het (kort) neerzetten van twee borden en het (kort) uitreiken van flyers door een zeer beperkt aantal personen door het college gezien als een evenement in de zin van de Algemene Plaatselijke Verordening? Moet voor iets dergelijks een evenementenvergunning worden aangevraagd?

Vreedzaam protest

De verbazing over de gang van zaken is duidelijk op te maken uit de schriftelijke vragen van de SP aan het college. Mocht dat het met het ZMC eens zijn dat flyeren gezien kan worden als een betoging, manifestatie of demonstratie dan gaat het volgens de SP nog steeds om een vreedzaam protest, een grondrecht dat is vastgelegd in de Grondwet en dat is uitgewerkt in de Wet openbare manifestaties. Een kennisgeving vooraf verplichten voor kleinschalige, kortdurende acties die niemand overlast bezorgen noemt de SP ‘nogal over the top’. De partij is vaak aanwezig in de openbare ruimte om de mening van mensen te peilen en om zaken aan de kaak te stellen. Is daarvoor altijd een kennisgeving dan wel een vergunning noodzakelijk?

De fractieleden hebben geen idee wat de medewerker van het ziekenhuis ertoe bewoog om hun actie te stoppen. ‘Wij weten dus niet of de medewerker dit eigener beweging deed of dat hij daartoe opdracht kreeg. Indien deze daartoe opdracht kreeg vragen wij u ons mee te delen of u met ons van mening bent dat het ventileren van een bij het ZMC onwelgevallige politieke uiting een reden kan zijn om die uiting te verbieden,’ schrijven ze.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen