Nu al bijna evenveel klachten over racisme als in heel 2019

Foto: Pixabay / MMI9

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland heeft de eerste helft van dit jaar 105 klachten in behandeling genomen, bijna evenveel als in heel 2019. Een groot deel (47) ging over een uitzending van Radio 10 op 6 februari, waarin een voor Aziaten racistisch liedje over corona ten gehore werd gebracht.

Corona beheerste vanaf februari sowieso de meldingen, laat het bureau in een persbericht weten. Er werden aan het begin van die maand niet alleen veel klachten ingediend over Radio 10, maar ook over discriminerende buren. ‘Vanaf de tweede helft van februari en in maart zag het er niet naar uit dat door de coronacrisis het aantal meldingen verder zou toenemen. Aanvankelijk stortte de meldingsbereidheid zelfs in. De ‘intelligente lockdown’ in combinatie met een breed gedragen tolerantie voor de problemen die veel mensen ondervonden, maakten dat het BD nauwelijks meldingen ontving. Vanaf april ontstond er een gestage klachtenstijging. Het aanvankelijke inlevingsvermogen maakte soms plaats voor irritatie en stress, met alle gevolgen van dien. Inmiddels is het aantal meldingen dan ook bovengemiddeld,’ adus het persbericht.

Black Lives Matter

Ook de Black Lives Matter-beweging was na de dood van de Amerikaan George Floyd en de daaropvolgende wereldwijde protesten tegen politiegeweld tegen medemensen van kleur van invloed op het aantal klachten en de aard daarvan. Meer mensen spraken zich uit tegen discriminatie en dat had mede zijn weerslag op het werk van het Bureau Discriminatiezaken. ‘Ook zonder de meldingen over Radio 10 is het aantal klachten op dit moment hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen