Bijna heel het land extra alert op natuurbranden

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

In bijna heel Nederland is het natuurbrandrisico verhoogd van fase 1 naar fase 2. De Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland doet niet mee aan de landelijke registratie. Fase 2 houdt in dat het al langere tijd droog is in de natuur en dat mensen ‘extra alert’ moeten zijn. In droge periodes kan een natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Vorige week was er al een brandje in het Guisveld.

 

 

 

 

Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra waakzaam. Ook wordt de medewerking van het publiek gevraagd om de gevolgen van een natuurbrand te voorkomen of te beperken: ‘Wees alert en meld verdachte zaken meteen via 112’. Fase 2 houdt in dat mensen met een ontheffing van het stookverbod dat hoogstwaarschijnlijk nu toch niet meer mogen. Kijk daarvoor naar de voorwaarden van de ontheffing of neem contact op met de verlenende instantie. Soms hebben terrein- of natuureigenaren open vuur verboden in of bij de natuur, inclusief vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk en geldt ook een verbod koken met open vuur op vaste brandstoffen zoals hout of houtskool/briketten.

Do’s en don’ts

‘Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt,’ staat op de website Natuurbrandrisico waarop de situatie in verreweg het grootste deel van Nederland wordt bijgehouden. Maar houd er rekening mee dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met de mobiele telefoon. Een ongeluk zit een klein hoekje, dus gooi peuken en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Zo snel mogelijk weg

Is er onverhoopt brand wacht hulp dan niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op het vuur. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt. Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen. Met veel mensen die het er deze laatste week van de schoolvakantie nog even van nemen in een mooi natuurgebied is de kans groot dat zij zich wel in een gebied met fase 2 bevinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen