Meer klachten over discriminatie in tijden van beperkingen

Foto: Pexels / Daniel Reche

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland neemt door de jaren heen gemiddeld twee klachten per kwartaal in behandeling waarbij conflicten tussen buren ontsporen en een discriminerende lading krijgen. In het tweede kwartaal van dit jaar liep dat op tot negen, en allemaal met een racistische en/of homofobe tint. Er lijkt een direct verband te zijn met de invoering van de overheidsmaatregelen tegen corona, zo laat de organisatie weten.

De ruime verviervoudiging van de meldingen bij het BD over discriminerende buren past in het beeld dat ook de politie, woningcorporaties en buurtbemiddelingsorganisaties zien. In de eerste week van mei – toen de anti-coronamaatregelen werden aangetrokken – verdubbelde het aantal overlastmeldingen bij de politie tot 14.000. In de hele eerste helft van 2020 liep dat aantal bij de politie op tot 70.000, een stijging van bijna 40 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De door de politie geregistreerde overlast nam in alle acht gemeenten van de regio Zaanstreek – Waterland toe. Het betrof met name jeugdoverlast en door de buren veroorzaakt lawaai.

Vooral in Zaanstad

De toename van het aantal meldingen bij het Bureau Discriminatiezaken is vooral zichtbaar in Zaanstad. ‘Daarbij is als uitvloeisel van conflicten tussen buren sprake van racistische of anderszins discriminerende scheldpartijen, bekladdingen, het brengen van de Hitlergroet, bedreigingen en intimidatie met de bedoeling om mensen van buitenlandse komaf te laten verhuizen. Aangezien er sprake is van een enorme onderregistratie – de meeste slachtoffers melden zich niet – is dit het topje van de ijsberg,’ schrijft het Bureau Discriminatiezaken op Facebook.

Mensen vaker thuis

Dat ziet de toename als een gevolg van het feit dat door de coronacrisis veel mensen vaker thuis zijn, onder meer omdat ze daar moeten werken. Dat botst soms, bijvoorbeeld wanneer er burenoverlast wordt ondervonden door harde muziek of kluswerkzaamheden. Al dan niet sluimerende conflicten komen daardoor eerder tot een climax. Afhankelijk van de achtergrond van het conflict probeert het Bureau Discriminatiezaken in samenwerking met woningcorporaties, buurtbemiddelingsorganisaties, sociale wijkteams, gemeenten en/of de politie oplossingen te bewerkstelligen. ‘De coronacrisis maakt dit echter regelmatig nog lastiger dan voorheen al het geval was. Nog te vaak worden slachtoffers van een burenconflict van het kastje naar de muur gestuurd en duurt het te lang voor daders worden aangepakt.’

Meld u!

Nu de laatste weken de coronabesmettingen in Nederland weer toenemen, met mogelijk nieuwe overheidsbeperkingen als reactie daarop, maakt het bureau zich zorgen over de nabije toekomst. Het roept slachtoffers en getuigen van discriminatie op om zich te melden bij het Bureau Discriminatiezaken of de politie. ‘Daardoor komt er meer zicht op de omvang van de problemen en neemt de kans toe dat die tijdig kunnen worden opgelost.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen