Het land gaat los, het aantal besmettingen ook

Foto: Pixabay / Geralt

Nederlanders zijn hard op weg om nog meer onheil over zichzelf af te roepen: van het naleven van de veiligheidsmaatregelen om corona in te dammen is steeds minder sprake. ‘Het is dweilen met de kraan open,’ waarschuwen de gezondheidsdiensten.

Zij signaleren steeds meer mensen die naar feestjes gaan en daar nauw contact hebben met anderen, mensen die geen anderhalve meter afstand houden, mensen die weigeren in quarantaine te gaan en (mogelijk) besmette mensen die niet willen zeggen met wie ze de afgelopen tijd in contact zijn geweest. Het aantal coronagevallen is de afgelopen weken snel gestegen. Begin juli werden in een week tijd ruim 400 nieuwe coronagevallen gemeld, de afgelopen week waren het er bijna 2600. De grootste brandhaarden zijn de vier grote steden en de regio’s Midden- en West-Brabant (Breda, Tilburg en omstreken) en Hollands Midden (regio Leiden). De toename komt door ‘risicovol gedrag´ , aldus de GGD’s en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio. Het gaat daarbij vooral om mensen die jonger zijn dan 40 jaar.

Bezorgdheid in Amsterdam

‘Het percentage besmettingen stijgt hard. Dit heeft primair te maken met het gedrag van mensen. Door de vele bron- en contactonderzoeken die de GGD’s op dit moment doen, ontstaat er een steeds beter beeld van de verspreiding van het virus en dus ook van de situaties in de samenleving waarover de GGD’s zich zorgen maken. Er zijn opvallend veel overeenkomsten,’ zo is de ervaring van de GGD’s waar het aantal besmettingen nu flink oploopt. De GGD Amsterdam en de Veiligheidsregio Amsterdam – Amstelland zien dat ook in brandhaard Amsterdam.

Opvallende clusters van besmettingen (meer dan drie besmettingen rond eenzelfde bijeenkomst) zijn geconstateerd onder Amsterdammers met een migratieachtergrond in Nieuw-West, onder horecabezoekers in de binnenstad en onder studenten, melden zij. Burgemeester Femke Halsema zegt het te goed te begrijpen dat mensen elkaar weer opzoeken, en behoefte hebben aan ‘een feestje thuis, een huwelijk of een gezellige avond in de kroeg met vrienden,’ maar uit de cijfers blijkt dat het coronavirus zich juist verspreidt op dit soort bijeenkomsten.

Introductieweken

Directeur José Manshanden van de GGD Amsterdam zegt inmiddels goede ervaringen te hebben met horecazaken die vrijwillig sluiten en die bereid zijn om mee te werken aan bron- en contactonderzoek. ‘We hopen dat andere ondernemers, verenigingen en organisatoren hiervan leren.’ Deze week is er overleg tussen de burgemeester, de GGD en alle Amsterdamse studentenverenigingen om onder meer over de introductieperiodes voor nieuwe studenten te praten. Gisteren zette A.S.C./A.V.S.V. de kennismakingsperiode stop vanwege vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen