Gemeenschapszin in coronatijd centraal in Het Hem

Foto: Google Street View

Het komende Chapter 3 and a 1/2 wordt een interval tussen twee artistieke hoofdstukken van Het Hem. In tegenstelling tot de andere Chapters is er niet één gastcurator, maar is ervoor gekozen om samen met anderen de tendensen van deze tijd onder de loep te nemen en te experimenteren met nieuwe vormen van sociale interactie en samenzijn.

Van augustus tot november zal Het Hem een breed georiënteerd programma aanbieden en samenwerkingen aangaan met geestverwanten onder wie Bogomir Doringer, Arno Schuitemaker en Chris Belloni en met Spielraum, ArtEZ en het Sandberg Instituut. Muziek neemt met de Dynamic Range Bar een integrale plek in bij de Huiskamer van Het HEM. Een van de belangrijkste pijlers van Chapter 3 and a 1/2 is ‘de nieuwe beweging’. ‘Zowel fysiek als in ons denken worden wij uitgedaagd radicale veranderingen aan te brengen in onze leefpatronen. De anderhalvemeterregel is de nieuwe radar van ons openbare bestaan, maar hoe kunnen we een radar implementeren die ons veilig laat samen komen om muziek te luisteren en te dansen,’ vragen de organisatoren zich af.

Hou kalender in de gaten

Daar waar solidariteit en gemeenschapszin steun zouden moeten brengen, wordt samenzijn door Covid-19 juist sterk op de proef gesteld. Chapter 3 and a 1/2 ‘reflecteert en observeert en zal zich buigen over alle mogelijke ideeën die de intimiteit van samenzijn weer terugbrengt in ons leven. De samenstelling van het programma ontwikkelt zich gaandeweg met aanmeldingen van culturele partijen die zich kunnen vereenzelvigen met deze thematiek. De kalender van Het Hem wordt de komende tijd geladen met allerlei initiatieven. Deze werkwijze is nieuw en aangepast op de fragmentarische leefwijze waaraan wij allen onderhevig zijn.’

Dynamic Range Bar nieuwe stijl

Eind juni opende de Dynamic Range Bar in een nieuwe vorm. Deze voor ons land unieke luisterbar met een vintage hi-fi geluidssysteem van Klipschorn zat eerder in de kelder van het gebouw, maar de huidige omstandigheden vragen om meer ruimte. De Dynamic Range Bar is daarom naar een centralere Huiskamer verplaatst, waar muziek iedere zaterdag en zondag de ruimte vult. Binnen vaste kaders van openingstijden en aan corona gerelateerde beperkingen kunnen veel events op een dynamische manier toch plaatsvinden, van luistersessies tot workshops, dj en live-sets en Q&A sessies. In de kelder opent binnenkort Close Range, een residency-programma voor muzikanten. Zo wordt muziek een integraal onderdeel van Het Hem.

In 2021 draad weer oppakken

In 2021 wil Het Hem met Chapter 4our de draad weer oppakken die in maart plotseling werd doorgeknipt. Na een voortvarende start met drie succesvolle tentoonstellingen en meer dan 35.000 bezoekers in acht maanden trok oprichter Amerborgh zich onverwacht terug. Het Hem op het Hembrugterrein in Zaandam ging in juni weer open nadat via crowdfunding en een bijdrage van mobiliteitsmerk Lynk & Co weer een financiële basis was gelegd voot de toekomst. Voor Chapter 4our zal worden samengewerkt met filosoof Simon(e) van Saarloos. 

 

Reacties