Bodemsanering Kalverringdijk om woningen mogelijk te maken

Foto: Google Street View

De gemeente heeft haar instemming met het in 1997 goedgekeurde en in 2002 deels aangepaste saneringsplan voor het voormalige terrein van Wakker Kitchemie aan de Kalverringdijk in Zaandam ingetrokken. De bodemverontreiniging ter plekke werd in 1997 beoordeeld als ‘ernstig’, maar de schoonmaak als ‘niet urgent’. Er komen nu aanvullende eisen.

Zo is nu besloten dat het aanbrengen van een leeflaag van een meter dik bij de bestaande woningen aan de Kalverringdijk 17 en 19 in de tweede fase van de sanering moet gebeuren. Er dienen maatregelen te worden getroffen om overlast door bijvoorbeeld de aan- en afvoer van grond, door lawaai en door stof te beperken en de plek waar gewerkt wordt moet worden afgezet met een afgesloten hekwerk van ten minste twee meter hoog. Aan het hekwerk dient duidelijk zichtbaar een bord bevestigd te zijn met daarop de tekst ‘Verontreinigde grond’. Verder moeten alle stappen duidelijk in een logboek worden vastgelegd en moet er een milieukundig begeleider aanwezig zijn.

Sanering deels al gebeurd

Wakker Kitchemie heeft sterke verontreinigingen in de grond en in het grondwater veroorzaakt. De minerale olieën, benzeen, xylenen, naftaleen, mono- en dichloorbenzeen zijn al verwijderd, maar nog niet de PAK’s en diverse zware metalen in een stuk dijk van zo’n tien kubieke meter. Daar is een leeflaag van een halve meter in plaats van één meter dik aangebracht in afwachting van de definitieve plannen voor het terrein. Nu moeten er negentien woningen met tuinen komen. De toestemming van de gemeente voor de sanering vervalt als er niet binnen vier jaar nadat de beschikking is verzonden is begonnen met de sanering en er geen besluit tot een verlenging van die termijn is genomen.

 

 

 

De dijk, de wegen en het openbaar groen krijgen een leeflaag van minimaal een halve meter of een gesloten afdeklaag en de toekomstige tuinen een dubbel zo dikke laag. Circa 460 kubieke meter sterk verontreinigde grond wordt ‘herschikt’ onder de leeflaag, waarvoor in totaal zo’n 3100 kubieke meter geschikte zand en grond moet worden aangevoerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen