Hulp bij verruilen intramurale zorg voor zelfstandig wonen

Foto: Pixabay / ArtTower

Woningcorporaties, zorgaanbieders en de gemeente beginnen vandaag met een pilot om inwoners die in de maatschappelijke opvang, een project voor beschermd wonen of een jeugdzorginstelling verblijven sneller naar een zelfstandige woning te begeleiden op het moment dat zij daar klaar voor zijn.

Het doel is om de uitstroom uit intramurale voorzieningen te bevorderen. Het gaat daarbij onder meer om jongeren met een zorgbehoefte die achttien jaar zijn geworden en die zelfstandig willen gaan wonen, maar die het op eigen kracht niet lukt om een woning te krijgen. ‘We willen onze inwoners perspectief bieden op een goede toekomst, waarin ze zoveel mogelijk zelfredzaam kunnen zijn. Daarnaast nemen dure verblijfskosten een groot deel van het zorgbudget in. Als mensen zelfstandig kunnen en willen gaan wonen is het van belang dat dit spoedig verloopt. Ik ben erg blij dat we hierin nog nauwer gaan samenwerken met de zorgaanbieders en woningcorporaties,’ zegt wethouder Songül Mutluer daarover in een persbericht.

Urgentieverklaringen

Aan die samenwerking doen de corporaties Eigen Haard, Parteon, ZVH, Rochdale en Woonzorg Nederland mee en de zorginstellingen van het Leger des Heils, Leviaan, Levvel (voorheen Spirit), Odion en Parnassia. De instellingen gaan samen met de cliënten beoordelen op welk moment eigen huisvesting wenselijk is en in welke vorm. Zij regelen ook de urgentieverklaring voor de woning. Han Jetten van de Raad van Bestuur Leviaan zegt het namens de zorginstellingen zo: ‘Onze medewerkers kijken met cliënten en hun naasten naar de reële mogelijkheden van uitstroom en bepalen zelf, zonder tussenkomst van andere professionals, of de cliënt hiervoor versneld in aanmerking komt. Zo geeft de pilot de cliënten van onze zorginstellingen eerder perspectief op gewoon wonen als ieder ander en meedoen in de samenleving.’

Vijftig woningen

De pilot duurt een jaar. In die periode worden ongeveer 50 woningen door de woningcorporaties beschikbaar gesteld. Directeur-bestuurder Harry Platte van Parteon reageert  namens de Zaanse corporaties: ‘Een eigen woning vormt een belangrijke en veilige basis van waaruit een zelfstandig leven kan worden opgebouwd. Door deze cliënten maatwerk te bieden kunnen zij met de benodigde zorg deelnemen aan de maatschappij en werken aan een goed herstel. Fijn dat alle partners hun krachten bundelen om hen verder te helpen.’  De gemeente houdt de regierol voor wat betreft het bewaken, monitoren en evalueren van de pilot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen