Provincie broedt nog op standpunt over pad langs Haansloot

Foto: Google Earth

Het is nog steeds niet bekend hoe de provincie denkt over de aanleg van een fiets- en wandelpad langs de Haansloot in Krommenie. Deze zienswijze van de provincie is echter voor de gemeente een belangrijke factor om het pad wel of niet aan te leggen.

Dat heeft Zaanstad de omwonenden die het niet eens zijn met wat zijn beschouwen als een onnodige aantasting van de natuur laten weten. Omdat het pad in een beschermd weidevogelleefgebied komt te liggen moet voor het verlies van ruimte voor de vogels elders compensatie worden gevonden, met als uitgangspunt dat er per saldo geen negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de weidevogelpopulatie mogen optreden. De nieuwe Omgevingsverordening die in de ontwerpfase zit zal daarvoor de kaders gaan bieden. ‘Voor de compensatie met fysieke maatregelen of beheer is nader ecologisch onderzoek nodig en dat hopen we binnenkort af te ronden,’ schrijft Zaanstad.

Meer recreatie

Het doel van het fietspad is om in een sterk groeiende stad de recreatiemogelijkheden te vergroten en de inwoners te laten genieten van het omringende landschap. Maar de benodigde investering en de beheerkosten van het pad spelen ook een rol in de afwegingen. ‘Naast de maatschappelijke afwegingen in het belang van de stad heeft het gemeentebestuur ook aandacht voor de bewoners die direct betrokken zijn bij het project.  Bij een positief besluit is het project zodanig gereed en voorbereid dat de detailuitwerkingen van bruggen, slootprofielen en bermen definitief gemaakt kunnen worden. Daarna start de vergunningenprocedure voor de wijziging van het bestemmingsplan,’ aldus de tekst van de brief. Als de visie van de provincie duidelijk is zal wethouder Wessel Breunesse een definitieve afweging maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen