Verzet tegen fietspad Haansloot verplaatst zich naar Haarlem

Foto: Google Earth

Een groep inwoners van Krommenie heeft de provincie ingeschakeld om de aanleg van een fiets- en wandelpad langs de Haansloot te voorkomen. Ze voelen zich niet gehoord door de gemeente.

De bewoners stuurden op 1 augustus 2019 en op 20 februari dit jaar brieven naar het college en de gemeenteraad met het verzoek om op hun inhoudelijke bezwaren te reageren. Maar reacties bleven uit, al liet PvdA-raadslid René Tuijn weten dat het dossier ‘zijn aandacht heeft’. Ook kwam er een schrijven van het Ingenieursbureau van de gemeente, waarin volgens de bewoners ten onrechte wordt gesteld dat de gemeente de protesterende omwonenden ‘een toelichting’ zou hebben gegeven.

‘Omdat er in de informatie van het Ingenieursbureau naar de compensatie van areaalverlies verwezen wordt en omdat de verantwoordelijke wethouder vervolgens de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan kan starten, benaderen wij u met de bezwaren van de buurtbewoners tegen de voorgenomen aanleg van het fiets- en wandelpad,’ schrijven ze aan Gedeputeerde Staten.

Verwondering

‘Het verwondert ons dat bestuurders en gekozen vertegenwoordigers op gemeentelijk niveau amper gereageerd hebben op de bezwaren van buurtbewoners tegen het fiets- en wandelpad,’ aldus de brief, waarin de hoop wordt uitgesproken dat er in Haarlem met meer belangstelling naar zal worden geluisterd. In het schrijven van het Ingenieursbureau staat onder andere dat Zaanstad en de provincie overleggen hoe het verlies van areaal in een beschermd weidevogelleefgebied gecompenseerd kan worden. Per saldo mag het fiets- en voetpad geen negatieve effecten op de ontwikkeling van de weidevogelpopulatie hebben. Daarvoor is nader ecologisch onderzoek nodig.

Wachten op zienswijze provincie

‘Het doel van het fietspad is om de recreatiedruk op te vangen in een sterk groeiende stad en bewoners te laten genieten van het landschap. Tegenover deze maatschappelijke waarde staat het nadeel van verlies aan natuurareaal en impact op het landschap. De investering voor en de beheerkosten van het fietspad spelen ook een rol bij de maatschappelijke afweging,’ aldus het Ingenieursbureau. ‘Naast de maatschappelijke afwegingen in het belang van de stad heeft het gemeentebestuur ook aandacht voor de bewoners die direct betrokken zijn bij het project. De zienswijze van de provincie is op dit moment een belangrijke factor om het pad wel of niet aan te leggen. Wanneer deze bekend is zal wethouder Wessel Breunesse een definitieve afweging maken.’

Aantasting polderlandschap

Waar de buurtbewoners in de omgeving van de Haansloot vooral van schrokken is dat bij een positief besluit het project ‘zodanig gereed en voorbereid is dat de detailuitwerkingen van bruggen, slootprofielen en bermen definitief gemaakt kunnen worden’. Daarna start de vergunningenprocedure voor de wijziging van het bestemmingsplan. De omwonenden van de Haansloot zijn mordicus tegen de aantasting van de polder en vrezen voor schade aan de natuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen