Bommenlegger bij woonboot in Wormer krijgt achttien jaar cel

Foto: Pixabay

De man die op 13 april 2015 in Wormer de verkeerde woonboot opblies en daarbij een 53-jarige man van het leven beroofde heeft in hoger beroep achttien jaar cel gekregen.

Dat is een jaar meer dan zijn straf in eerste aanleg, maar minder dan de 24 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM ging in beroep omdat het vond dat de 28-jarige Milco G. uit Purmerend tbs met dwangverpleging had moeten krijgen. Maar het gerechtshof in Amsterdam ging daar niet in mee.

G. heeft nooit mee willen werken aan onderzoeken naar zijn geestelijke gesteldheid. Hij heeft wel toegegeven dat hij zijn zelfgemaakte explosieven op de verkeerde boot bevestigde. Het eigenlijke doelwit was de woonboot van een man die jaren eerder zijn zusje zou hebben verkracht – een aantijging waarvoor nooit enig bewijs is gevonden. Volgens deskundigen is er bij de Purmerender wel degelijk sprake van een stoornis, naast diens misbruik van cannabis.

Blijvend letsel

Bij de aanslag kwam de bewoner om het leven. Diens 51-jarige aanstaande vrouw raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op. Volgens het OM is het onverantwoord dat de dader na het uitzitten van zijn straf onbehandeld terugkeert in de maatschappij.

Het gerechtshof acht het niet uitgesloten dat de verdachte, zoals hij heeft verklaard, uitsluitend zware schade wilde toebrengen aan de boot van zijn beoogde slachtoffer. Maar het hof rekent het G. wel zwaar aan dat hij zich bewust was van de gevaren en desalniettemin is overgegaan tot de extreem risicovolle actie. Nadat de bewoners naar buiten waren gekomen, ontstak hij de lonten en vertrok. G. zei dat hij er toen van uitging dat de bewoners niet zouden worden geraakt.

Schadevergoeding

G. is ook veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan de vrouw die niet alleen zeer zwaar gewond raakte, maar ook haar partner heeft verloren. Er is een bedrag van ruim 140.000 euro aan materiële schade en daarnaast 60.000 euro aan immateriële schade toegewezen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen