Inwoner Westzaan wil dat gemeente evenemententerrein Amsterdam tegenhoudt

19 sep 2017, 14:57 Actueel
great public at norway rock festival 2010 2
Rockman
Tenminsteé én inwoner van Westzaan maakt zich grote zorgen over het voornemen van de gemeente Amsterdam om aan de rand van Westpoort een evenemententerrein in te richten. F.J. Brinke heeft in een brief aan de raad van Zaanstad een oproep gedaan om tegengas te geven.
In Amsterdam is een werkgroep gevormd om pilots op te zetten voor het N1-terrein aan de Wethouder van Essenweg in Sloterdijk lll, om zo in kaart te brengen welke reële mogelijkheden daar liggen. Het einddoel is om er twaalf (Brinke spreekt van zestien) weekeinden per jaar een- of tweedaagse evenementen te organiseren met elk 50.000 bezoekers. Omdat de meeste daarvan in het tweede en derde kwartaal zullen plaatshebben, betekent dit in de praktijk dat er om het weekend wel iets te doen zal zijn op het terrein.
kaart2
Amsterdam heeft in eerste instantie nagelaten om omwonenden te informeren over de plannen en was ook later niet scheutig met informatie. Buurtbewoners hebben zich nu verenigd in de actiegroep GeenN1 .
Brinke uit zijn frustratie over de gang van zaken: ‘Immers naast landende en stijgende vliegtuigen met een frequentie van anderhalve minuut, ‘genieten’ Westzaners al een aantal keren per zomerseizoen van diverse festivals.’ Evenementen die zich afspelen aan de overkant van het Noordzeekanaal, maar die ‘menig Westzaner uit de slaap houden’. En ondanks de afstand vreest Brinke dus een nog groter slaaptekort.
[embed][/embed]
De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude houdt de ontwikkelingen op het N1-terrein al nauwlettend in de gaten met het oog op geluidsoverlast en de gevolgen van alle toestromende en vertrekkende bezoekers van de festivals voor de leefbaarheid van de eigen inwoners
. En maakt zich zorgen over de gevolgen voor station Sloterdijk, zo blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad.

Knelpunt station Sloterdijk

Daarin staat: ‘Station Sloterdijk fungeert als het regionaal evenementenstation voor de verkeersstromen naar diverse evenementen in de regio Kennemerland en de regio’s Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland. De beheerder van station Sloterdijk, de heer P. Kroon, heeft aangegeven dat het station nu tegen de grenzen van zijn capaciteit aanloopt. Een grote toename van het aantal evenementen dat via station Sloterdijk afgehandeld wordt is daarom onwenselijk. Daarnaast is het de zorg van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude dat als het aantal evenementen te groot wordt voor de capaciteit van het station, er voorrang gegeven wordt aan Amsterdamse evenementen.’

Maximaal zes pilots in 2018

Het meest recente nieuws uit Amsterdam is dat er komend jaar tussen de vier en de zes pilotevenementen met verschillende bezoekersaantallen zullen worden gehouden op het N1-terrein om uit te vinden wat daarvan de gevolgen zijn. Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft wel aangegeven haar mening te zullen geven over het concept geluidsbeleid van Amsterdam, dat de verplaatsing van festivals uit het centrum naar de randen van de stad faciliteert.