Aanvraag van 26,5 miljoen euro subsidie voor woningbouw

Zo moet de Peperstraat eruit gaan zien.
Zo moet de Peperstraat eruit gaan zien.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad vraagt het Rijk om 26.500.000 euro bij te dragen aan nieuwbouw in de Kogerveldwijk en in Zaandam Centrum (de Knoop, Houthavenkade, Overtuinen en Centrum Oost) en dient een aanvraag in voor het nemen van stikstof-maatregelen die woningbouw (weer) mogelijk maken. Binnenlandse Zaken heeft 347 miljoen euro te verdelen over Nederland.

Dat geld is bedoeld om de woningbouw een impuls te geven en om de achterstand in te lopen in schaarsteregio’s. De nadruk ligt daarbij op betaalbare nieuwbouwwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen. Zo krijgen starters en middeninkomens meer perspectief op de woningmarkt, zowel in de huur- als in de koopsector. Daarnaast geeft de regeling de mogelijkheid om maatregelen aan te vragen die de stikstofdepositie beperken. De twee gebieden waarvoor Zaanstad een aanvraag indient zijn eerder al als zogenoemde versnellingsprojecten opgenomen in de woondeal die de minister met de Metropoolregio Amsterdam sloot. Er is in totaal zo’n 84 miljoen voor nodig, waarvan Zaanstad ook 26,5 miljoen voor zijn rekening neemt. Marktpartijen dragen 30,6 miljoen bij.

Een beeld van de eerste fase van het Oostzijderpark.

 

 

 

Van de gemeentelijke cofinanciering is nog zo’n 6,9 miljoen euro niet gedekt. Wanneer de Rijksbijdrage uit de regeling voor de woningbouwimpuls 2020 wordt toegekend zal de gemeenteraad worden gevraagd dat bedrag uit het Transformatiefonds te halen. De gemeente wil de komende drie jaar een start maken met de bouw van circa 6000 woningen in het centrum en in de Kogerveldwijk, waarvan 57 procent in het betaalbare segment valt. Dit zijn sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen tot 1000 euro per maand en koopwoningen tot de NHG-grens.

Twee parkeergarages

Onderdelen van de plannen zijn ook de herinrichting van de omgeving van het station Kogerveld en de verbreding van de tunnel, het afwaarderen van de Prins Bernardweg, de herinrichting van de Paltrokstraat, de realisatie van parkeergarages in de Touwslagerstraat en in de Peperstraat en een kwaliteitsimpuls voor het gebied rond de Wilhelminasluis. Het huidige bedrijventerrein aan de Paltrokstraat moet 216 woningen met 162 parkeerplaatsen krijgen. De machinefabriek Holleman is al niet meer operationeel en het bedrijf in  poedercoating van verschillende metaalsoorten Schoen is al overgenomen door een projectontwikkelaar.

De toekomstige omgeving van de Paltrokstraat.
Het deelproject Hilko.

 

Het deelproject Hilko betreft de bouw van twee appartementengebouwen langs de Zaan op een locatie waar nu nog bedrijfshallen staan. Een deel van de voormalige zeepfabriek Hilko blijft behouden en wordt ingezet als commerciële ruimte. Aan de overkant van de straat komen aan de Oostzijde grondgebonden woningen plus een derde appartementengebouw. Het voormalige kantoorgebouw van Rochdale wordt gerenoveerd en gaat vier appartementen huisvesten.

Centrum Oost

De Verkadebuurt.

 

 

De Knoop verbindt het westelijk deel van het centrumgebied met het oostelijk deel, met onder andere de Catharinatoren en Figaro. Overtuinen behelst de bouw van de Verkadebuurt en de Mauritsbuurt. De eerste komt tussen de Provincialeweg en de Verkadefabriek, de tweede tussen de toekomstige Verkadebuurt, het Volkspark en het winkelgebied. Naast het Volkspark komt een school en de Mauritsstraat wordt opnieuw ingericht om alle woningen en scholen goed bereikbaar te maken. De verdichting die in de Mauritsbuurt wordt gerealiseerd maakt het noodzakelijk om een deel van de openbare ruimte dubbel te gebruiken: overdag een speelplaats voor de schoolkinderen en daarbuiten een plek waar de nieuwe bewoners kunnen verblijven. Er komt ook een overdekte parkeergarage.

Centrum Oost

De transformaties van de Peperstraat – waar de huidige bewoners tegen in opstand zijn gekomen – en de nabijgelegen Touwslagerstraat moeten het cenyrum ten oosten van de Zaan een geheel andere aanblik geven. De Burcht moet van een groot parkeerterrein aan de Zaan veranderen in een intiem stadsplein, een ontmoetingsplek waar ook plaats is voor kleinschalige evenementen. Het bestaande parkje wordt hiervoor uitgebreid en er wordt bebouwing toegevoegd. De waterkant moet een aantrekkelijke en verkoelende plek worden waar bewoners en bezoekers van de stad kunnen genieten van het uitzicht op de Zaan.

 

 

 

Na 2023 komt de Kleurenbuurt in ontwikkeling, in het verlengde van de Peperstraat. De Kleurenbuurt is een typische jaren 60 wijk met vier grote galerijflats, veel openbaar groen en een winkelcentrum. Het is ook een wijk met een eenzijdige woningvoorraad, waar de gebruikskwaliteit van het groen te wensen overlaat en waar voorzieningen zoals het zwembad en de sporthal verdwijnen. De gemeente wil daarom in samenwerking met woningcorporatie ZVH, die veel huizen bezit in de buurt, een verbeterplan opstellen met aanzienlijk meer  woningen en een uitnodigender openbare ruimte.

Aanvragen voor woningbouwprojecten in Zaandam Zuid en in Zaanstad Noord zijn in voorbereiding en zullen worden ingediend als het ministerie opnieuw geld te verdelen heeft, na  de zomer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen