PvdD vreest keerzijde afschaffen plastic rietjes

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De Partij voor de Dieren wil dat het college in overleg treedt met patiëntenorganisaties zoals Spierziekten Nederland om te praten over de risico’s die mensen met bepaalde ziektes lopen wanneer plastic rietjes worden vervangen door papieren rietjes. De fractie vreest voor allergische reacties, verbrandingsgevaar bij hete vloeistoffen en verstikking.

Vanwege Europese regelgeving wordt het gebruik van plastic wegwerpproducten vanaf volgend jaar verboden. Maar voor sommige chronisch zieke en gehandicapte mensen zijn plastic rietjes een onmisbaar hulpmiddel om zelfstandig en veilig te kunnen drinken, weet de PvdD. En de beschikbare alternatieven zijn dus niet altijd even veilig. De Zaanse fractie ziet bovendien strijd met het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap omdat de maatregel hen schaadt en tot een verminderde inclusiviteit leidt.

Miniem aandeel

Rietjes maken maximaal 0,03 procent uit van de plasticsoep in de oceanen, die voor 46 procent uit visnetten bestaan, schrijft Judit Raa in een motie die morgenavond behandeld wordt. Het college moet zich als de motie wordt aangenomen laten informeren over de implicaties van de ban op plastic rietjes voor patiëntengroepen die ervan afhankelijk zijn en een oplossing te zoeken die zowel de ecologische voetafdruk verkleint als Zaanstads ambitie om een inclusieve gemeente te zijn waarmaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen