Offensief tegen wietplantages en drugslabs begonnen

Beeld van een in maart dit jaar opgerold drugslab in Zaandam.
Beeld van een in maart dit jaar opgerold drugslab in Zaandam.
Foto: Politie / Gemeente Zaanstad

In Noord-Holland is met burgemeester Jan Hamming als boegbeeld een campagne begonnen om burgers bewuster te maken van het gevaar en de aanwezigheid van hennepplantages en drugslaboratoria.

De wietkwekerijen bevinden zich vaak op zolders, in kelders, in schuren, bedrijfspanden, tuinhuisjes en op boerderijen. Inwoners kunnen helpen om ze op te sporen als ze weten waar ze op moeten letten. Wie een verdenking koestert kan dat aangeven via Meld Misdaad Anoniem (telefoonnummer 0800 – 7000) zodat angst voor eventuele repercussies onnodig is. Drugslabs worden veelal slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing, zo waarschuwen opsportingsdiensten. Gevaarlijk afval wordt achtergelaten of elders gedumpt en gebouwen of gebieden worden onherstelbaar aangetast. De impact op de omgeving is dus veel groter dan mensen beseffen. Ook in Zaanstad.

Wietplantages zijn vooral te ruiken: de hennep geeft een sterke, zoete en weeïge lucht af en wordt soms gemaskeerd waardoor de omgeving sterk ruikt naar anijs of wasverzachter. Maar hennepkwekerijen zijn ook te horen. De benodigde afzuiginstallaties maken een constant zoemend of ronkend geluid. En dan zijn er nog de zichtbare aanwijzingen zoals extra ontluchtingspijpen in het dak, fel kunstlicht dat altijd brandt, beslagen of afgeplakte ramen of gordijnen die vaak dicht zijn, bestelbusjes die ’s nachts rondrijden in de buurt, überhaupt vaak onbekende mensen en voertuigen in en rondom een bepaalde locatie en gesleep met vaten.

‘Niet wegkijken, maar aanpakken,’ schrijft Hamming op Facebook. Hij roept inwoners op om er altijd melding van te maken bij de politie. ‘Uit onderzoek blijkt dat bijna 75 procent van de mensen die vermoedens hebben van een drugslab of een hennepplantage dit niet melden. De productie van drugs, en de criminelen die zich daarmee bezighouden, zijn levensgevaarlijk. Brand, explosies, giftige stoffen, geweld en afpersing; drugsproductie vormt een reële bedreiging voor de veiligheid in de wijk. We zien naast buitengebieden en op bedrijventerreinen steeds vaker labs en kwekerijen middenin woonwijken,’ schrijft de burgemeester.

Elke melding serieus genomen

‘Om deze levensgevaarlijke criminaliteit een halt toe te roepen heeft de politie de hulp van oplettende burgers hard nodig,’weet hij. ‘Laat het niet achterwege omdat je niet zeker bent. En denk niet dat er niets met een tip gebeurt. Op elke melding wordt geacteerd. Misschien niet onmiddellijk want dat kan niet altijd, maar dan gaan we er de volgende dag heen of we gaan posten. Geen enkele melding blijft liggen.’   

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen