112

Drugslab opgerold in Zaandam; arrestaties in de stad en in Koog

Foto: Gemeente Zaanstad / Politie

In een lopend onderzoek heeft de politie gisteren een inval gedaan in een drugslab in Zaandam en in een woning in Hippolytushoef. Bij de inval in het lab zijn twee verdachten aangehouden. De politie heeft onder andere drugs, vijf voertuigen en een shotgun met munitie in beslag genomen. Een derde verdachte is later op de dag aangehouden in Koog aan de Zaan.

In het werkende lab in Zaandam was een compleet productieproces voor methamfetamine ingericht. Er werd 37 kilo methamfetamine, tien kilo ice – ofwel crystal meth – en negen kilo MDMA aangetroffen. Naast ketels en jerrycans stonden er veel vloeistoffen en chemicaliën in het lab. Ook zijn er sporen van cocaïne gevonden en zijn diverse telefoons in beslag genomen. Daarnaast bevonden zich in en naast het lab nog drie tabletteermachines voor de productie van synthetische drugs. In samenwerking met de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Landelijke Eenheid is alles afgevoerd en vernietigd. Het zou gaan om een pand aan de Ringweg tussen Zaandam en Westzaan.

Spoedsluiting

In de woning in Hippolytushoef werden geen personen aangetroffen, maar wel een vuurwapen, een patroonhouder en een demper, ongeveer vijf kilo MDMA-brokken, zo’n vijf kilo crystal meth en meer dan 50.000 euro aan contant geld. Burgemeester Jan Hamming heeft besloten tot een spoedsluiting van het pand in Zaandam, in beginsel voor de duur van twaalf maanden. ‘We moeten keihard de strijd aangaan met de georganiseerde criminaliteit. Dat een dergelijke vondst middenin onze stad plaatsvindt zegt genoeg: dit soort dingen gebeurt overal en is dichterbij dan veel mensen denken. De tijd van wegkijken is voorbij, het is nu zaak van aanpakken. Ik ben blij dat we dat hier in zo´n goede samenwerking met politie en justitie hebben doorgepakt,’ zegt hij in het persbericht dat door de politie is verspreid.

 

 

 

 

 

 

Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche: ‘We zijn continu scherp op alle signalen die te maken hebben met de productie van methamfetamine en crystal meth in Nederland. Samen met regionale partners zetten we stevig in op de bestrijding van deze destructieve drug en de criminaliteit die hierachter schuilgaat.’ De drie verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aanhoudingen op een later moment worden niet uitgesloten. Het onderzoek gaat door.

Reacties