Beatrixbrug toch nog niet open deze maand

Foto: Provincie Noord-Holland

Er is nog een aantal veiligheidsmaatregelen nodig voordat de Beatrixbrug in Zaandam opengesteld wordt voor alle verkeersdeelnemers. Dat lukt niet meer deze maand.

Vertegenwoordigers van de politie, de Fietsersbond, de provincie en de gemeente Zaanstad brachten daar advies over uit. De problemen met de pollers (de beweegbare palen in het wegdek) zijn inmiddels verholpen en daarom is de brug sinds afgelopen woensdag wel open voor de bussen van Connexxion en de nood- en hulpdiensten. De adviezen van de Fietsersbond zijn ‘expliciet meegenomen bij de afweging welke maatregelen nog moeten worden genomen, maar zijn niet overgenomen,’ zo laat de gemeente weten. ‘Daarbij speelt een belangrijke rol dat er bij de afweging rekening moet worden gehouden met andere weggebruikers en met de termijn waarop maatregelen kunnen worden gerealiseerd.’ De bond wilde de brug uitsluitend laten gebruiken door fietsers, lijnbussen en hulpverleningsvoertuigen.

Drie maatregelen

Het Integrale veiligheidsteam van de gemeente vindt de brug veilig maar vanwege de valpartijen door fietsers op de Wilhelminabrug is besloten om een aantal aanpassingen te doen om de brug nog veiliger te maken. De volgende drie maatregelen worden genomen en snel mogelijk uitgevoerd:

  • Het aanbrengen van een rood-witte belijningmarkering op de opstaande randen tussen het fietspad en de rijbaan en het voetpad;
  • Het aanbrengen van een geel/zwarte markering, net als op de andere bruggen in Zaanstad;
  • De tijdelijke inzet van verkeersregelaars om de situatie te monitoren en eventueel mensen te begeleiden.

Zodra deze maatregelen zijn doorgevoerd wordt de Beatrixbrug opengesteld voor al het verkeer. Tot die tijd is de brug afgesloten met hekken en blijven de verkeersregelaars de brug alleen openstellen voor de bussen de, nood- en hulpdiensten en voor het bouwverkeer voor de sluis. Er wordt in het persbericht over de brug niet gerept over de situatie in de voor (brom)fietsers afgesloten Damstraat, die kennelijk op een misverstand berustte. Daar mag intussen gewoon weer gereden worden.

Reacties