Fietsen in centrum Zaandam momenteel pad vol obstakels

Er wordt nu ook gehandhaafd op het fietsverbod in de Damstraat (beeld uit juni 2018).
Foto: Google Street View

De Fietsersbond Zaanstreek wil de Beatrixbrug in zijn geheel afsluiten voor gemotoriseerd verkeer (met uitzondering van de lijnbussen en de hulpdiensten), de poller buiten werking stellen en handhaven met cameratoezicht en kentekenherkenning. Momenteel is de nieuwe brug exclusief in gebruik bij Connexxion.

De Beatrixbrug heeft dezelfde constructie als de Wilhelminabrug, waar meteen na de openstelling fietsers massaal onderuit gingen wegebs de hoogteverschillen tussen het trottoir, het fietspad en de rijbaan. Daarop werden de fietspaden daar afgezet met hekken en wordt de rijbaan door alle verkeer gedeeld. Ook op de Beatrixbrug is sprake van opstaande randen. De gemeente heeft de randen nu rood-wit geschilderd om het hoogteverschil beter te laten opvallen, maar dat is volgens de bond onvoldoende. Volgens landelijke normen is het fietsgedeelte op de Beatrixbrug – en dus ook de Wilhelminabrug – te smal voor het aantal (brom)fietsers dat er gebruik van maakt.

Een likje verf kan deze onveiligheid niet compenseren, aldus de belangenbehartiger van de fietsers. ‘Zeker niet als zo’n streep ’s nachts en bij regen- en sneeuwval nog een stuk minder zichtbaar is dan overdag bij normale omstandigheden.’ Niet alleen de bruggen zijn echter een obstakel. De gemeente is inmiddels ook gaan handhaven op fietsen tussen de Damstraat en de Dam. Die route mag alleen tussen 22:00 en 06:00 uur op twee wielen genomen worden – en brommers mogen zich er zelfs helemaal niet meer vertonen. Er zou nu na een lange periode van gedogen tegen worden opgetreden vanwege de uitgebreide terrassen.

 

 

 

 

Reacties