Brandharen jeukrupsen blijven drijven op water

Foto: Wikipedia / G.Hagedorn

Brandharen van eikenprocessierupsen blijven drijven op water. Zwemmers in natuurwater moeten daarom uitkijken als ze een duik nemen in water in de buurt van eikenbomen, waarschuwt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vandaag. In Zaanstad zaten de jeukrupsen onder meer in het Jagersveld.

Ook natte brandharen kunnen voor gezondheidsklachten zorgen, zo is ontdekt. De rupsen zoeken bij hitte verkoeling aan de voet van een boom. De achtergelaten nesten boordevol brandharen waaien gemakkelijk weg, zodat de brandharen zich in een wijde omgeving kunnen verspreiden. Contact met brandharen kan zorgen voor jeuk, benauwdheid en koorts. De kolonies rupsen onderaan eikenbomen graven zich in tegen de hitte. Daarbij laten ze grote hoeveelheden brandharen en vervelde huid los. Kinderen moeten daarom niet onder aangetaste eikenbomen spelen. Het uitlaten van de hond in bermen met besmette bomen wordt ook afgeraden.

Na acht jaar nog niet ongevaarlijk

Volgens de deskundigen zijn er dit jaar minder eikenprocessierupsen dan vorig jaar, maar er zijn regionaal grote verschillen. De piek van de klachten door brandharen wordt de komende weken verwacht. Vorig jaar gingen duizenden mensen naar de huisarts. Dit jaar wordt met allerlei bestrijdingsmethoden geĆ«xperimenteerd, maar een afdoende oplossing is nog niet gevonden. Zaanstad laat de rupsen en de nesten opzuigen, waarna de hele ‘oogst’ wordt vernietigd in een oven. Daardoor zouden de brandharen moeten verdwijnen. Maar volgens het Rode Kruis zijn die hardnekkig en kunnen ze zelfs na acht jaar jaar nog irritatie veroorzaken. Na regen kunnen ze in de grond zakken. Gaat u in de buurt van een oud nest het gras maaien, dan kunnen die oude haartjes alsnog last veroorzaken.

Geen landelijke kaart

Micht u eropuit willen trekken: er is geen landelijke kaart beschikbaar met een overzicht waar processierupsen zitten. Eiken staan in heel Nederland, met hogere dichtheden in het oosten en het zuiden. In de kustgebieden staan over het algemeen minder eikenbomen. Als u ergens gaat recreƫren en u vertrouwt het niet, kunt u het beste de gemeente vragen hoe de verspreiding van de eikenprocessierups daar is. Een hulpmiddel is de website Waarneming.nl waarop te zien is waar rupsen gemeld zijn en waarop u zelf ook waarnemingen kunt doorgeven. De kaarten geven echter geen volledig overzicht. In principe moet u in de buurt van eiken altijd bedacht zijn op de mogelijke aanwezigheid van jeukrupsen of de restanten van nesten uit voorgaande jaren.

Spinselmot

De eikenprocessierups wordt vaak verward met de veel voorkomende spinsel- of stippelmot. De rups van de spinselmot kan hele takken en zelfs bomen met spinsels inkapselen, maar is verder geheel onschuldig. De struiken herstellen zich bovendien vrij snel nadat de motten de struik hebben verlaten.

Stippel- of spinselmot is geheel ongevaarlijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen