Wereld van Windmolens op 31 juli dan toch open

Foto: Pixabay / Aline Dassel

Het nieuwe Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans gaat op 31 juli open en daarmee is de Wereld van Windmolens een feit. Bezoekers kunnen er alles te weten komen over de ontstaansgeschiedenis en het belang van het Zaanse molenlandschap.

In totaal hebben in de Zaanstreek meer dan 1100 industriemolens gestaan, waarvan er nog acht te zien zijn op de Kalverringdijk. Monumentaal besteedt vandag aandacht aandacht aan de experience die toekomstige bezoekers van de Schans te wachten staat in de totaal verbouwde villa Kalverliefde. ‘Bezoekers worden door de industriemolens op de Kalverringdijk rondgeleid, en aansluitend kunnen zij het programma in het Molenmuseum doorlopen,’ legt kunsthistoricus en conservator Henk Heijnen uit. ‘In de molens ervaren geïnteresseerden het stampen en schudden van een werkende molen, in het museum ondergaan zij het verhaal erachter. Zo gaan beleving, educatie en interactie hand in hand.’

Corona

Het enorme aantal molens bracht rijkdom in de Zaanstreek, maar niet voor iedereen. ‘Daarom is er niet alleen aandacht voor de handel, maar ook voor de arbeiders en de opkomst van het socialisme. Zo krijgt de bezoeker ook een inkijkje in de geschiedenis van de Zaanse samenleving.’ Het nieuwe museum had eigenlijk al op 17 maart en vervolgens 18 juni open moeten gaan, maar daar stak corona een stokje voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen