Rijksvastgoedbedrijf gaat ook ‘behoudenswaardige bomen’ kappen op Hembrugterrein

Foto: Twitter / Jaap Smit

Dit en volgend jaar wordt op het Hembrugterrein een aantal plekken ontdaan van asbest, lood en bomen. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft al een vergunning aangevraagd voor de kap van 37 ‘behoudenswaardige’ bomen, hoewel het er naar zegt te streven 25 daarvan te sparen.

In totaal worden er in de omgeving van het monumentale kleibos ongeveer 700 bomen (van heel klein tot groot) gekapt, waaronder die 37 behoudenswaardige exemplaren. Voor de overige bomen is geen vergunning noodzakelijk. Het RVB belooft haar best te doen om zoveel mogelijk behoudenswaardige bomen te sparen door ‘rond diverse monumentale bomen’ de daar op te schonen grond op te zuigen in plaats van weg te graven. Waarom dat niet bij alle 37 bomen gebeurt, is niet duidelijk.

Drie fases

De eerste fase (Bijlage_HEMbrug1, pdf) van de bodemsanering, het verwijderen van asbest uit publiek toegankelijke gebieden, wordt over enkele weken afgerond. Fase twee van de werkzaamheden is de asbestsanering in de omgeving van gebouw 274 en het weghalen van de loodvervuiling rond de schietbanen buiten het monumentale kleibos. In dat gebied staan ook de bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd.

Als laatste wordt de asbest onder de stoomleidingen rond gebouw 103 in het kleibos zelf verwijderd. Wat dat voor de bomen in dat gebied gaat betekenen, is nog niet besloten.

Veiligheid en gezondheid

De belangrijkste reden voor de bodemsaneringen is dat er op de genoemde locaties dusdanige concentraties aan vervuiling zijn aangetroffen dat de veiligheid en gezondheid van bezoekers en gebruikers gevaar zou kunnen lopen. Dat betekent niet dat er een direct gevaar voor de volksgezondheid is, maar wel dat er bij een intensief gebruik van het terrein risico’s kunnen ontstaan.

Het asbest en het lood bevinden zich in de toplaag: de eerste meter onder de grond. De vervuilde aarde wordt afgegraven en vervolgens weer opgehoogd met schone grond. Ophoging van de sterk verontreinigde grond door er een leeflaag van een meter bovenop te storten is volgens het Rijksvastgoedbedrijf geen haalbare optie vanwege de aanwezige bomen, gebouwen en wegen.

Bomen terug geplant

Het RVB is wettelijk verplicht om na de bodemsanering bomen terug te planten. Na de kap komen bomen terug in de grootste categorie – en groter dan volgens de regels nodig is, aldus het RVB.

De saneringen buiten het kleibos starten in het laatste kwartaal van dit jaar en zullen vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2018 worden afgerond. De planning van de saneringen in het kleibos is nog niet exact bekend, maar verwacht wordt dat die in het eerste kwartaal van volgend jaar beginnen.

Toevallig besteedt Radio 1 komende zondag ook aandacht aan de opschoning en herinrichting van voormalige defensieterreinen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen