Alle huizen in toekomstig woonwijkje Groenhout zijn al verkocht

Foto: groenhout-zaandam.nl

Alle huizen in het toekomstige woonwijkje Groenhout aan het einde van het Cypressehout zijn al verkocht. Op het project met ‘woningen in een eigentijdse Zaanse architectuur met gedeeltelijk houten gevels in grijs/groene kleuren’ hadden zich 330 geïnteresseerden ingeschreven.

Er komen twee door bruggen met elkaar verbonden eilanden met daarop 59 allemaal aan het water grenzende huizen met grote tuinen en bergingen, elf openbare parkeerplaatsen en 59 parkeerplekken voor bewoners – waarvan zestien op eigen terrein – op het perceel Cypressehout 100 in Zaandam. Volgens het college wordt de nieuwe buurt een goede overgang van het landelijke naar het stedelijke gebied.

Groenhout omvat de bouw van 28 twee-onder-een-kapwoningen en 31 rijtjeshuizen op de plek van de voormalige schoolgebouwen van het Regiocollege. Er komen ook twee speeltuinen. Een grote in de noordwesthoek van de nieuwe buurt met een omvang van circa 332 vierkante meter en een kleinere in de zuidwesthoek, van zo’n 170 vierkante meter. Het Regiocollege is verhuisd en zit nu in nieuwbouw op het naastgelegen perceel. Het tekort aan parkeerplaatsen in de nieuwe buurt zal worden opgevangen door de parkeergelegenheid van de school te gebruiken. Daarvoor zal dan wel betaald moeten worden.

Om Groenhout te kunnen realiseren moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en die fase is nu aan de orde. Omwonenden hebben al ingestemd met de invulling van het terrein aan het einde van het Cypressehout, dat met uitzondering van de oostkant omgeven wordt door water. Aan de westkant ligt het Westerwindpad met daarachter het Westzijderveld. Aan de noordzijde ligt aan de overkant van het water De Belt, de voormalige vuilstort, die is veranderd in een groene heuvel. Aan de zuidzijde liggen een kleinschalig woonbuurtje en de Fronik boerderij en ten oosten van het plangebied staat nu de nieuwe vestiging van het Regiocollege.

Geen sociale woningbouw

Aan eis dat minimaal 30 procent van de te bouwen woningen in de sociale sector moet vallen wordt niet voldaan, maar daar kan van worden afgezien door die woningen op een andere plek in de gemeente te compenseren. ‘Nu in diverse andere wijken in Zaandam nieuwe sociale woningbouw wordt gerealiseerd, wordt hieraan voldaan,’ aldus het college van B&W.

Herinrichting Cypressehout

Om de nieuwe buurt goed bereikbaar te maken wordt het Cypressehout heringericht. De ingang naar het terrein van het Regiocollege wordt veranderd en dat moet fietsers naar De Belt en het Westerwindpad meer ruimte gaan geven. Bij de school komt een kiss & ride zone. Het nieuwe ontwerp van de weg moet ook een einde maken aan het huidige (illegaal) parkeren langs de rijbaan. Het Cypressehout sluit nu via het Letterhout aan op de Houtveldweg, de hoofdontsluiting van Westerwatering. In de toekomst wordt dat een rechtstreekse aansluiting en wordt het Letterhout een zijstraat van het Cypressehout.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen