Fietsersbond wil weer rijwielen meenemen in de trein

Foto: Pixabay / Pfeiffed

De Fietsersbond wil dat reizigers hun fiets weer kunnen meenemen in de trein. ‘We hebben er best begrip voor dat het OV in een moeilijke situatie zit. Maar als je kijkt naar hoeveel ruimte fietsen innemen dan is het niet werkelijk een probleem. Het wordt wel erg groot gemaakt,’ zegt lobbyist van de bond Wim Bot.

Volgens de NS werden er in de periode voor 12 mei veel fietskaartjes verkocht, met name in de weekenden wanneer veel mensen die lange recreatieve stukken wilden fietsen hun vervoermiddel meenamen. ‘In ​dezelfde weekend​ dat de trein​en naar Zandvoort vol zat​en waren er ook veel mensen die hun fiets mee wilden nemen in de trein. Dan is er plek voor vier fietsen en dan staan er tien op het perron. Normaal knijpt een conducteur een oogje toe. Maar nu kon dat niet en dat leidde tot vervelende discussies middenin de lockdown.’ 

Noodzakelijke reizen

Naast recreatieve fietsers zijn er ook mensen die voor noodzakelijke treinreizen hun fiets moeten meenemen, zoals mantelzorgers die vanaf een station nog een behoorlijk stuk moeten overbruggen. Voor grote afstanden is een OV-fiets niet bedoeld. Reizigersorganisatie Rover vindt eveneens dat het verbod prima kan worden opgeheven omdat de maximale 40 procent bezetting in treinen helemaal niet wordt gehaald. Een ander idee is om fietsen alleen in Sprinters toe te laten. De NS zijn daar echter tegen omdat het moeilijk duidelijk te maken zou zijn.

Wel in Friesland

Die onduidelijkheid is er echter nu ook al, want nadat de provincie daarom had gevraagd neemt Arriva in Friesland weer fietsen mee. En ook in de metro in Amsterdam en Rotterdam zijn fietsen welkom. ‘Het vreemde is dat – voor zover ik weet – alleen in Nederland een fietsverbod in de trein geldt. In België is het nu zelfs gratis. Als je de trein neemt vanuit Berlijn naar Amsterdam, dan mag je gewoon je fiets meenemen. Alleen bij het laatste station voor de grens – Bad Bentheim – moet je met je fiets uitstappen. Dat is toch vreemd,’ vindt Bot. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen