Maar twee stranden Jagersplas veilig om te zwemmen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Er zijn volgens zwemwater.nl momenteel maar twee veilige plekken om te zwemmen in de Jagersplas. De stranden Fuut en Fuut-Watersnip zijn niet goed voor de gezondheid. In Het Twiske is de waterkwaliteit overal op orde, behalve aan het Doesstrand.

Bron: Zwemwater.nl

 

 

 

Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen afgeraden. Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden. Op het strand kan een negatief zwemadvies ook gegeven worden als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dan is de rode vlag gehesen. Bij een zwemverbod is het risico dat u ziek wordt zo groot dat zwemmen verboden is. Ook in dat geval is ter plaatste aangegeven wat de precieze stand van zaken is.

Niet-officiële locaties

Bij stilstaande wateren die niet zijn aangewezen als officiële zwemlocatie ontbreekt inzicht in de veiligheidssituatie. Gevaren als een steile of zuigende waterbodem zijn niet altijd vooraf in te schatten. Ook recreatief medegebruik als surfen en pleziervaart kan gevaren voor zwemmers opleveren. Veel waterschappen gaan de komende warme dagen extra controleren op recreanten die van bruggen, sluizen en stuwen springen. Dat is levensgevaarlijk en daarom ook verboden. Wie betrapt wordt riskeert een boete van 140 euro, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Laag water

Bij bruggen, aanlegsteigers, havens en stuwen is vaak niet te zien dat het water laag staat, zeker in deze droge periode. Een ‘brugspringer’ kan zomaar op een in het water gegooid winkelwagentje, een fiets of een ander scherp voorwerp terechtkomen. ‘Wat er gisteren niet lag kan er vandaag ineens wel liggen,’ weten de schappen. Bij laagwater, zoals nu het geval is, is de stroming bovendien nog sterker dan anders en ook dat kan zwemmers in problemen brengen. Ze kunnen ook worden meegetrokken in de onderstroom van een passerend vrachtschip.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen