Kerkdiensten PGZ vanaf 5 juli hervat met 85 bezoekers

Foto: Dirk Kruit

De Protestantse Gemeente Zaandam hervat op 5 juli de kerkdiensten. Een aantal zaken is wel aangepast. Zo is het aantal gemeenteleden dat de dienst kan bijwonen teruggebracht tot 85 om anderhalve meter afstand te kunnen houden. De online diensten die zijn gehouden zijn een succes gebleken en de wens is om hiermee door te gaan.

Het gemiddeld aantal bezoekers van diensten in de Noorderkerk in Zaandam is circa 120. In de nieuwe situatie moet daarom vooraf gereserveerd worden. De gemeenteleden die niet fysiek bij een kerkdienst aanwezig kunnen zijn, hebben dan nog steeds de mogelijkheid om er online bij te zijn. ‘Vanzelfsprekend hadden wij graag alle gemeenteleden willen uitnodigen voor de hervatte kerkdiensten. Maar de realiteit is dat wij met een pandemie te maken hebben en dat voor het virus is nog geen vaccin of geneesmiddel is gevonden. Onze kerk wil op geen enkele manier onze kerkgangers in gevaar brengen en dan zijn vervelende maatregelen zoals het beperken van het aantal zitplaatsen noodzakelijk,’ legt scriba Herman Boutsma van de PGZ uit.

Versnelde digitalisering

‘Wij merken dat onze mensen veel behoefte hebben aan de kerkdienst en blij zijn dat de diensten hervat worden,’ schrijft hij in een persbericht. Het voelt als kerk ‘raar’ om de term reserveren te moeten gebruiken, maar dit is een uitzonderlijke situatie. Toen de kerkdeuren noodgedwongen sloten is in sneltreinvaart een online kerkdienst opgetuigd door vrijwilligers van de kerk. Al snel waren de ‘bezoekersaantallen’ minstens net zo groot als bij de niet-digitale variant. Zo heeft het coronavirus de digitalisering bij PGZ versneld en is de wens dat de online kerkdienst een vast onderdeel van de gemeenschap zal blijven.

PGZ staat voor inclusiviteit en hoopt binnen afzienbare tijd meer mensen veilig te kunnen toelaten in de Noorderkerk. Als gemeenteleden een dienst willen bijwonen kan dat door op donderdag- of vrijdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 uur het kerkelijk bureau te bellen op het nummer 075 – 6164 620. De reserveringen voor de daarop volgende zondagsdienst worden genoteerd en het maximale aantal aanwezigen bijgehouden.

Geen sociale samenkomsten

Normaal gesproken zijn de kerkdiensten een levendig gebeuren waarbij voorafgaand, tijdens en na de dienst persoonlijk contact is tussen de gemeenteleden. Vanwege de veiligheidsmaatregelen zijn het gesprek in de ontvangstruimte en het kopje koffie en samenzijn na de dienst niet mogelijk. Iedereen zal onder toezicht naar binnen en naar buiten geleid worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen