Ondernemers pikken plannen voor toegangskaart Zaanse Schans niet

Foto: Twitter

De twee ondernemersverenigingen die niet zijn geraadpleegd over de plannen voor de invoering van een toegangskaart voor de attracties en faciliteiten op de eens zo succesvolle toeristische hot spot zijn niet van plan zich zo’n Schans Card le laten opdringen. Ze hebben het gevoel dat het een constructie is om hen te laten meebetalen aan het toch al miljoenen euro’s aan subsidie opslorpende Zaans Museum.

De communicatie is al jaren zoek op de Zaanse Schans en van verbetering lijkt nog geen sprake. Volgens de ondernemers hebben De Zaansche Molen, het Zaans museum, het Uurwerkmuseum en Stichting de Zaanse SchansĀ  samen een plan uitgedokterd om onder de door niemand gewenste gemeentelijke vermakelijkhedenretributie uit te komen, maar is daarover geen overleg gevoerd met de ondernemers en de bewoners. Een gezamenlijk gedragen oplossing was door de gemeenteraad als voorwaarde gesteld om de samenwerking aan te jagen, maar die eis is nu opeens door het college losgelaten. De opbrengsten die de Schans genereert komen tot nu toe hoofdzakelijk uit parkeergelden en dat willen de ondernemers graag zo houden.

Verdieping

De ondernemers hebben op zich geen bezwaar tegen de Schans Card, maar alleen als die op vrijwillige basis kan worden aangeschaft. Ze vinden het idioot dat mensen straks zo’n kaart moeten hebben om van de toiletten gebruik te kunnen maken, wat hoge nood een prijzige zaak maakt en willen daarnaast dat het mogelijk moet blijven om voor elke attractie apart te betalen. Dan hoeven mensen die bijvoorbeeld voor een specifieke molen komen niet te betalen voor het totaalpakket. Uit een rapport uit 2017 bleek bovendien dat slechts twee procent van de bezoekers verdieping zoekt bij het aangeboden erfgoed: voor verreweg de meeste toeristen is de gratis te bekijken buitenkant al mooi genoeg.

De Schans staat vanavond weer op de agenda van de gemeenteraad. Die vergadering is via het internet te volgen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen