Nieuwe Canon van Nederland mét kolen en gas, maar zonder wind

De Limburgse mijnwerkers hebben nu een plekje gekregen in de Canon.
De Limburgse mijnwerkers hebben nu een plekje gekregen in de Canon.
Foto: Wikipedia / Nationaal Archief / Taconis, Kryn / Anefo

De Zaanstreek die zo graag pronkt met de omschrijving ‘oudste industriegebied van Europa‘ ontbreekt wederom in de nieuwste Canon van Nederland die vandaag is gepresenteerd.

Er is in de nieuwe lijst van hoogte- en dieptepunten in de vaderlandse geschiedenis wel een nieuw venster voor ‘Kolen en Gas’, maar de voorganger wind ontbreekt. Wel is er nu aandacht voor de aardbevingen in Groningen en voor het energievraagstuk. Alle teksten van de 50 uit 2006 stammende eerste vensters zijn herschreven. Tien zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen tien nieuwe onderwerpen. Zo heeft minister van Staat Marga Klompé (1912 – 1986) de naoorlogse premier Willem Drees (1886 – 1988) vervangen.

Niet beter maar anders

‘De nieuwe canon is niet beter, maar anders,’ aldus hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy, voorzitter van de commissie die de oude canon herijkte. Er is meer aandacht voor vrouwen en de regio en Suriname en de Nederlandse Antillen hebben twee eigen vensters gekregen. Ook zijn de excuses die koning Willem-Alexander in Indonesië maakte opgenomen in een tekst. ‘Maar er zullen nu weer groepen zijn die zich niet herkennen. De geschiedenis staat niet stil. Daarom zou de canon elke tien jaar herijkt moeten worden,’ vindt Kennedy.

De Canon van Nederland wordt veel gebruikt in het primair en voortgezet onderwijs. Daarom zijn de teksten nu op drie leesniveaus geschreven. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft sinds september 2017 een apart gebouw voor de canon. Daarnaast zijn er 30 ‘canonmusea’ in Nederland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen