Mediator moet Harpstraat Zaandijk met gemeente verzoenen

Foto: Google Street View

De gemeente zet een mediator in bij een overleg tussen een kleine delegatie van bewoners van de Harpstraat in Zaandijk en de projectleider die verantwootdelijk is voor de herinrichting van hun buurt. Die plannen hebben de bewoners overvallen en ze zien er bovendien helemaal niets in.

Volgens de projectleider zijn de plannen wel degelijk met vertegenwoordigers van de buurt besproken, maar de Harpstraat heeft de gemeente laten weten dat dit gesprek werd gevoerd met en in de woning van de voorzitter van de Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat en twee bewoners van de Harpstraat en de Triangelhof die geen deel uitmaken van het bestuur van de BVH. Ze weten niet om wie het gaat en ze verwijten de projectleider nu dat hij niet heeft nagevraagd wie zijn gesprekspartners eigenlijk waren en of die wel de buurt vertegenwoordigden.

Onbekende e-mail

Daarnaast meldt de projectleider dat hij na de toelichting van de plannen de BHV een e-mail heeft gestuurd met een kort verslag van de bespreking met ‘de buurtvertegenwoordiging’ en met het schetsontwerp, maar die mail blijkt vervolgens niet bij de bewoners te zijn aangekomen. Zij hoorden er pas veel later van via het buurtkrantje en waren verre van blij. Zo wordt er in de plannen van uitgegaan dat de nieuwe huisaansluitingen van het riool door de voortuinen van de bewoners worden aangelegd. Die worden daardoor geruïneerd, terwijl een aantal bewoners, onwetend van de plannen, onlangs de voortuin nog vernieuwd heeft.

Verkeerssituatie

De bewoners hebben ook zorgen over de verkeersveiligheid. In het ontwerp verdwijnt het middenplein en komt er tweerichtingsverkeer. Dat gaat mensen ertoe verleiden meer gas te geven, is de verwachting. Dagelijks komen er bovendien pakketbezorgers met grote bestelwagens die moeten kunnen draaien, maar dat kan in het nieuwe ontwerp niet meer. De bezorgers zullen er daarom waarschijnlijk voor kiezen om te keren op het garageplein waarvan de ingang in het verlengde van de Harpstraat ligt of achteruitrijdend via één van de twee andere pleinen arriveren. En dat is onveilig vanwege de smalle doorgangen en niet overzichtelijk met betrekking tot fietsende kinderen.

Het garageplein.

 

 

Ook komen er insteekparkeerplaatsen, direct voor de huizen, die de bewoners niet zinnen: ze veronaangenamen het uitzicht en mensen krijgen last hebben van naar binnen schijnende koplampen. En er komen bovendien minder parkeerplaatsen terug dan dat er verdwijnen, terwijl er nu al een tekort is aan parkeerruimte. Als laatste verdwijnen er volgens de bewoners nodeloos veel bomen, die zouden kunnen blijven staan als de riolering niet in de voortuinen maar onder de stoep of de weg zou worden aangelegd. Kortom: het verzet het groot. En het inzetten van een mediator geen overbodige luxe.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen