Huizen nog nooit zo duur als in mei van dit jaar

Foto: Pixabay

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,7 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging was hoger dan in de voorgaande maanden, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde verkoopprijs was 333.000 euro.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In mei dit jaar bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen toen 47,8 procent hoger. Het Kadaster registreerde in mei 18 347 woningtransacties registreerde; 6,9 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 88 780 woningen gewisseld van eigenaar, ruim vijf procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Corona

In de cijfers over mei zijn eventuele invloeden van het coronavirus nog niet of nauwelijks zichtbaar. Dit komt doordat de cijfers gebaseerd zijn op notarisoverdrachten. De koopcontracten zijn vermoedelijk nog grotendeels voor het uitbreken van de crisis in Nederland afgesloten. Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 juli beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen