Schippers willen meteen compensatie na sluiten Wilhelminasluis

De sluis voor de werkhervatting in februari 2019.
De sluis voor de werkhervatting in februari 2019.
Foto: Provincie Noord-Holland

De Algemeene Schippers Vereeniging meent dat er per direct schadeclaims bij de provincie moeten worden ingediend door schippers die opeens zestien uur moeten omvaren omdat de gemeente de Wilhelminasluis (weer) heeft gesloten voor de scheepvaart. De door bouwer Heijmans geplaatste camera’s geven de sluisbedienaren in het Havenkantoor onvoldoende zicht op wat zich daar afspeelt.

Vlak voor het weekend sloot de gemeente de Wilhelminasluis daarom plotseling voor onbepaalde tijd af, tot verbijstering van de binnenvaartsector. Branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer kwam onmiddellijk in actie en had het ook al meteen over schadevergoedingen. Dát de sluis om veiligheidsredenen werd gesloten kan wel op begrip rekenen bij de ASV, ‘zeker in het achterhoofd houdende dat bij ongevallen zoals eerder in Zaanstad degene die vervolgd wordt de bedienaar is en niet degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing van camera’s en dergelijke’.

Bouwput

Dat neemt echter niet weg dat de bond zeer ontevreden is over de staat waarin de sluis verkeert, ‘waardoor er ook geen medewerkers rond de sluis aanwezig kunnen zijn omdat de sluis één grote bouwput is’. ‘Wij zouden het bijzonder op prijs stellen als er op korte termijn een goede oplossing gevonden kan worden. De geluiden die wij nu horen zijn echter dat men hoopt dat men deze week zicht heeft op eventuele stappen. Vager kan het al bijna niet en dat geeft weinig vertrouwen in een doortastende aanpak van deze problematiek,’ aldus woordvoerder Sunniva Fluitsma van de ASV in een schrijven aan het gemeentebestuur van Zaanstad en de verantwoordelijke Gedeputeerde Jeroen Olthof.

Werk hervat

Wethouder Gerard Slegers liet in het weekeinde al weten dat burgemeester Jan Hamming besloot de sluis dicht te gooien op advies van de havenmeester. Ook aannemer Heijmans mocht op dat moment niet vanaf het water aan de sluis werken. ‘In goed overleg’ met de provincie en Heijmans is vervolgens besloten dat het bouwbedrijf vanochtend de werkzaamheden aan de binnenkant van de sluis mocht hervatten. Heijmans en de provincie lagen al eens jaren met elkaar overhoop vanwege de werkzaamheden aan de Zaandamse sluis. Nu lijkt een tweede krachtmeting in het vat te zitten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen