Vennoot Kuijs Reinder Kakes ziet stagnatie bij doorstroomwoningen

Foto: Public Domain Vectors

De verkoop van woningen in het doorstroomsegment – twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen en grote appartementen – stagneert. Daarnaast wachten veel potentiële verkopers tot andere tijden aanbreken. Dat schrijft Robert de Joode, vennoot bij Kuijs Reinder Kakes en voorzitter van Dynamis op de site van de makelaardij.

Hij is niet bevreesd voor een recessie op de woningmarkt: ‘De rente is nog steeds laag, evenals het aanbod. En na de coronacrisis zal de vraag grotendeels terugkomen. Vooral mensen die echt moeten verhuizen zullen zich snel weer op de markt begeven. Het effect daarvan is dat de markt van onderaf weer in beweging wordt gebracht.’ Voordat de crisis uitbrak was de woningmarkt zwaar overspannen, en eigenlijk is er wat dat betreft niets veranderd: nog steeds zijn er veel meer mensen op zoek naar een huis dan dat er woningen beschikbaar zijn. ‘De vraag is weliswaar afgenomen, maar zij bestaat nog wel. Bedenk dat veel mensen nog steeds verzekerd zijn van werk én een koopwens hebben,’ schrijft De Joode.

Bouwen in het buitengebied

Eigenaren die in deze tijd hun woning te koop aanbieden hebben al een andere woning gekocht of kunnen om andere redenen niet wachten met verkopen, zo ziet hij in de praktijk. Anderen blijven waar ze zijn en dat maakt dat het aantal transacties in het doorstroomsegment vermindert. ‘Het is dan ook cruciaal dat we nieuwbouwplannen en locaties voor nieuwbouw blijven creëren,’ aldus schrijver met een kwart eeuw ervaring in de makelaardij. ‘Sterker nog, we moeten de nieuwbouw stimuleren door de stapeling van eisen te verminderen en extra locaties aan te wijzen. Oók in het buitengebied.’ Want binnenstedelijke locaties worden straks nog beperkter beschikbaar. ‘Bedrijven verhuizen namelijk niet, mede doordat de grondwaarde te laag is.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen