Sanquin start met inzameling plasma herstelde coronapatiënten

Foto: Wikimedia / MartinD

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft de landelijke bloedbank Sanquin gevraagd om op grote schaal plasma van herstelde coronapatiënten in te zamelen. Dit zogenoemde convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de behandeling van Covid-19 of bij het voorkomen dat mensen besmet raken.

Het ministerie draagt tien miljoen euro bij aan het project. Met dat geld kan Sanquin snel de extra kosten die deze inzameling met zich meebrengt opvangen. Een internationale alliantie waar ook Sanquin aan bijdraagt is druk bezig met de voorbereiding van een studie naar de inzet van de antistoffen in het plasma die binnenkort van start gaat. Verschillende geneesmiddelfabrikanten bekijken of een geneesmiddel met neutraliserende antistoffen werkzaam en veilig kan zijn bij de behandeling en het voorkomen van een besmetting met Covid-19. Om geen tijd te verliezen is Sanquin gevraagd om te beginnen bij 16.000 mensen, waarmee 30.000 kilo plasma met antistoffen kan wordenverzameld. De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht.

Zaandamse vestiging

Sanquin is ook in de Zaandamse vestiging in de Chocoladefabriek aan de Westzijde 172 gedurende de corocrisis gewoon doorgegaan met de afname van bloed van donoren. Die mogen in de veertien dagen voorafgaand aan de afname van bloed geen klachten als een neusverkoudheid, een loopneus, keelpijn, verhoging of koorts hebben gehad en geen last van hoesten en niezen. Ook als de klachten (waarschijnlijk) veroorzaakt worden door hooikoorts mag er niet gedoneerd worden. En mensen met huisgenoten met klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting moeten eveneens overslaan. Donoren krijgen geen uitslag van de test naar immuniteit voor het coronavirus: de test is niet betrouwbaar genoeg om individuele donors de uitslag te geven, zo legt de bloedbank uit op de eigen website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen