Spoedwet corona niet voor eind augustus naar de Kamer

Foto: Pixabay / Annalise Batista

Minister Ferdinand Grapperhause van Justitie en Veiligheid hoopt dat de veelbesproken coronaspoedwet eind augustus of begin september in de Tweede Kamer kan worden behandeld. Het kabinet liet vandaag weten dat 1 juli niet gehaald wordt.

Volgens alom geciteerde ‘Haagse bronnen’ heeft de Raad van State flinke kritiek op het wetsvoorstel en moet het kabinet daar nu mee aan de slag. De minister zegt zich de afgelopen tijd ‘ietwat verbaasd’ te hebben over het ‘af en toe nogal extreme verzet’. De wet zal de coronamaatregelen zoals de anderhalve meter afstand en mondkapjes in het openbaar vervoer vastleggen, zodat dit niet meer via lokale noodverordeningen hoeft te gebeuren. ‘Dat is staatsrechtelijk juist veel netter,’ stelt Grapperhaus, niet in de laatste plaats omdat de Tweede Kamer juist meer inspraak vooraf krijgt.

Uilenstede

De Kamer en het kabinet moeten het reces gebruiken om schriftelijk gedachten uit te wisselen over de wet, stelt Grapperhaus. ‘Ik wil geen haastwerk, maar het gaat er wel om dat we het beton van de democratie steviger neerleggen voor maatregelen die langer gaan duren.’ In de maatschappij is vooral veel verzet tegen inmenging in het leven achter de voordeur. Hoe dat er aan toe kan gaan werd afgelopen zaterdagnacht duidelijk in een woning van studentencomplex Uilenstede in Amstelveen. Na een melding van geluidsoverlast besloten agenten met een zogenoemde calamiteitensleutel naar binnen te gaan, zonder toestemming van de studenten en zonder aan te bellen. Maar dat had niet gemogen, geeft de politie nu toe.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen