Bezoek weer welkom in alle huizen van Evean

Evean Acht Staten in Wormerveer.
Evean Acht Staten in Wormerveer.
Foto: Google Street View

In alle huizen van Evean zijn vaste bezoekers weer welkom, maar nog wel in wisselende aantallen. Bij de Lishof in Oostzaan is de bezoekregeling het ruimst met overleg per bewoner over wie er mag komen; op andere locaties zijn dat nog slechts één of twee mensen per bewoner.

Voor ieder huis van Evean wordt op dit moment een stappenplan gemaakt in overleg met de cliëntenraad, de ondernemingsraad, de arts en de medewerkers. De GGD moet geïnformeerd worden over deze plannen. Bezoek mag geen klachten hebben en anderhalve meter afstand houden. Alleen bewoners zonder gezondheidsklachten komen in aanmerking voor het ontvangen van gasten. Omdat alle huizen verschillend zijn kan er geen uniforme aanpak worden uitgerold.

Alles volgens de regels

Zowel medewerkers als lokale cliëntenraden worfden door familieleden aangesproken op wat de laatsten als een ongelijke behandeling ervaren, schrijft Evean op de eigen website. Maar het is nu niet anders. Ook de berichtgeving in de media over de verruiming van de bezoekregeling per 15 juni heeft volgens de zotginstelling soms soms tot verwarring geleid. ‘In de geldende gemeentelijke noodverordeningen is opgenomen dat de verpleeghuizen nog steeds gesloten zijn, met uitzondering van de geldende bezoekregeling. Nu alle locaties de bezoekersregeling in minimaal fase 1 hebben, voldoen alle locaties daarmee aan de deadline uit de landelijke regeling.

Meer bezoek toestaan

Advocaat Liesbeth Zegveld schreef vandaag in een brief namens een aantal familieleden van verpleeghuisbewoners en de cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede in Amsterdam (niet van Evean) dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de regels voor bezoek aan verpleeghuisbewoners zodanig moet versoepelen dat de fundamentele mensenrechten van de bewoners weer worden gerespecteerd. Volgens Zegveld is er op dit moment sprake van ‘wederrechtelijke vrijheidsontneming’ doordat verpleeghuizen vasthouden aan het limiteren van bezoek, zowel in aantal bezoekers en aantal bezoeken als in tijdsduur. Er wordt gedreigd met een kort geding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen