Alle voorstellen voor extra heffingen toerisme van tafel

Foto: Pexels

Het college wil de invoering van verschillende tarieven toeristenbelasting, van een watertoeristenbelasting en van een heffing op riviercruises uitstellen totdat er meer zicht is op de gevolgen van de coronacrisis. Het was de bedoeling dat deze aanpassingen in 2021 zouden ingaan.

Door de coronacrisis zit het toerisme in zwaar weer. Het college vindt het daarom onverstandig om op dit moment nieuw beleid voor deze sector in te voeren. De gemeenteraad besloot lang voor corona toesloeg om volgend jaar over te gaan op verschillende tarieven voor de toeristenbelasting: meerdere tarieven zijn afhankelijk van de locatie en het soort accommodatie. Op dit moment is er één tarief van zeven  per persoon per betaalde overnachting.

Een tariefdifferentiatie is alleen mogelijk als het betalen van toeristenbelasting beter wordt gespreid over de toeristen op het land én het water. Hiervoor zou een watertoeristenbelasting worden ingevoerd en een heffing op de riviercruisevaart. Het college stelt nu voor om daarmee te wachten tot de gevolgen van corona voor het toerisme  duidelijker zijn.

Uitstel controles Airbnb

Er wordt daarnaast ook voorgesteld om een intensievere aanpak voor vakantieverhuur via het platfoms zoals Airbnb uit te stellen. Onderzocht is hoe de gemeente het aanbieden van locaties voor vakantieverhuur beter op kan sporen. Het invoeren van deze aanpak en de extra handhaving betekenen een extra kostenpost van 130.000 euro. Het college vindt het niet verantwoord om op dit moment dergelijke grote uitgaven te doen. De gemeenteraad bespreekt de collegevoorstellen op 25 juni.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen