Niet bijhouden nachtregister kan maand cel opleveren

Foto: Public Domain Pictures / Ian L

Curieus: een besluit over de strafbaarstelling van ‘het beroepsmatig aanbieden van een nachtverblijf aan personen’ zonder de gemeente daarvan op de hoogte te stellen en dat volgens de tekst ‘op 13 november 2018 in werking treedt’ is pas op 27 mei 2020 gepubliceerd in het Gemeenteblad van Zaanstad.

De tekst luidt ‘dat hij die er zijn beroep van maakt aan personen nachtverblijf te verschaffen gestraft wordt met hechtenis van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie (van maximaal 4350 euro, red.) indien hij geen doorlopend register houdt of nalaat daarin onverwijld bij aankomst van die persoon zijn naam, woonplaats en dag van aankomst aan te tekenen of te doen aantekenen alsmede zelf daarin aantekening te houden of te doen houden van de aard van het overlegde document, en, bij het vertrek, de dag van zijn vertrek.’ Voor het toezicht op het (juiste) gebruik van dit nachtregister wijst burgemeester Jan Hamming ‘de opsporingsambtenaren van de politie, eenheid Noord-Holland’.

Verplichting voor iedereen

Het besluit is gebaseerd op artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht. De verplichting om het aanbieden van een nachtverblijf bij de gemeente te melden geldt voor iedereen, dus ook voor particulieren die via platforms als Airbnb overnachtingsmogelijkheden aanbieden. De specifieke regelgeving die daarvoor in Zaanstad nog in voorbereiding is, is gericht op het reguleren van deze praktijk door onder andere een maximale verhuurtermijn en een registratie- en een meldplicht in te stellen en staat los van het nu gepubliceerde besluit.

Particuliere vakantieverhuur blijft een vorm van verhuur die niet beroepsmatig is, omdat de intentie is dat er alleen wordt verhuurd bij afwezigheid van de bewoner. Dat er woningen continu worden verhuurd is onwenselijk, omdat dit zorgt voor onttrekking van woningen aan de woningmarkt. Hiervoor zijn ook regels opgesteld die beslag moeten krijgen in de nieuwe huisvestingswet waaraan in Den Haag momenteel de laatste hand wordt gelegd. Het bijhouden van een nachtregister is al een wettelijke verplichting voor iedereen die een nachtverblijf aanbiedt.

Publicatie vergeten

Het aanwijsbesluit is al in 2018 vastgesteld, maar onlangs pas is geconstateerd dat het nooit was gepubliceerd. Dat is nu gecorrigeerd, waardoor besluit met terugwerkende kracht in werking is getreden. De politie – en niet handhaving – kan dus nu achter overtreders aan. Er werd volgens de gemeente al wel degelijk gehandhaafd op veelvuldige of zelfs continue particuliere vakantieverhuur van woningen. Daarnaast worden er vanuit de afdeling Belastingen controles uitgevoerd op verhuuradressen om te zorgen dat toeristenbelasting wordt afgedragen. Wanneer blijkt dat er geen belasting wordt afgedragen, wordt de verhuurder aangeschreven en wordt er in een later stadium overgegaan tot handhaving.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen