Gemeentelijke heffingen op toerisme aangekondigd nu de sector platligt

Foto: Twitter / Matt Perry

Nu er geen toerist meer te bekennen is komt het college komende week met voorstellen voor een gediferentieerde toeristenbelasting, een nieuwe heffing watertoeristenbelasting, een alternatief voorstel voor een heffing op de riviercruisevaart en een plan van aanpak voor de vakantieverhuur via platforms als Airbnb.

Doelgroepen zoals de horeca, jachthavens, zeilverenigingen en de riviercruisevaart worden de komende week op de hoogte gesteld van de plannen, die zijn gemaakt toen deze sectoren in een geheel andere werkelijkheid verkeerden. De Zaanse afdeling van belangenvereniging Horeca Nederland maakte zich lang bijzonder druk over de hoge toeristenbelasting van zeven euro per persoon per nacht in Zaanstad, terwijl de vakantieverhuur van woonruimte door particulieren groeide zonder noemenswaardige controles op het afdragen van de gemeentelijke heffing. Deze oneerlijke concurrentie was een heikel punt in een tijd dat toeristen de Zaanse Schans overspoelden, terwijl ze daar nu nauwelijks te vinden zijn. Ook Airbnb ligt daarom op zijn gat.

Andere wereld

Sinds de noodsteunmaatregelen van kracht werden zijn miljoenen euro’s naar sectoren gestroomd die (mede) van het toerisme afhankelijk zijn en daarom aan het begin van het seizoen meteen in grote financiĆ«le problemen kwamen omdat er niet opgestart kon worden. Hotels verhuren bijna geen kamers, mensen boeken geen riviercruises. Maar de gemeenteraad heeft vorig jaar met de tegenstemmen van Democratisch Zaanstad en de PVV een motie aangenomen om passagiers van cruiseschepen een dagtoeristentaks van acht euro per persoon te laten afdragen, zoals Amsterdam al langer doet. De vraag is nu hoe daar met de kennis van nu tegenaan gekeken wordt. En of de raad de tijden van weleer nog terug ziet keren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen