Groen licht voor 25 meter lange steiger riviercruiseschepen

Foto: Gemeente Zaanstad

Het college heeft groen licht gegeven voor de bouw van een aanlegsteiger van 25 meter in de Voorzaan vanaf de Prins Hendrikkade in Zaandam, inclusief walkasten, een loopbrug, verlichting en een toegangspoort van zo’n drie meter hoog van en naar de riviercruiseschepen die de nieuwe voorziening zullen gebruiken.

De ontwikkeling van de riviercruise- en passagiersvaart is de afgelopen jaren hard gegaan. Het aanbod van riviercruisereizen wordt steeds gevarieerder en luxer en de schepen worden steeds groter om meer toeristen te kunnen vervoeren. Omdat goede ligplaatsen voor riviercruises in de regio beperkt zijn, werken Zaanstad en Amsterdam sinds 2015 samen aan een verbetering van de infrastrucruur. De schepen meren nu aan langs de Prins Hendrikkade en bij het Bodecentrum in de Voorzaan. In het voorjaar van 2018 zijn zes nieuwe afmeerpalen geplaatst en sindsdien kunnen ook grotere riviercruiseschepen van 135 meter aanmeren aan de Prins Hendrikkade.

Een schets van de toegangspoort.

Daarnaast is echter nog een aanlegsteiger nodig om de toeristen op een vriendelijke en aantrekkelijke manier te kunnen ontvangen. Die is ingetekend tegenover de huisnummers 5 tot en met 8. Overigens moeten de vriendelijk ontvangen cruisetoeristen in de toekomst wel gaan betalen voor dat privilege: de gemeenteraad heeft met de tegenstemmen van DZ en de PVV een motie aangenomen om hen een dagtoeristentaks van acht euro per persoon te laten afdragen. Het college stelt momenteel een nieuwe visie op toerisme op. Op basis daarvan worden de komende maanden verschillende scenario’s uitgewerkt voor het heffen van toeristenbelasting. Daarbij worden ook de invoering van de dagtoeristenbelasting voor riviercruisepassagiers en de invoering van een watertoeristenbelasting betrokken.

Bezwaar aantekenen

Wie bezwaar wil maken tegen de nieuwe steigeren belanghebbende moet dat doen bij de Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR in Haarlem. Het besluit ligt ter inzage bij de balie Vergunningen in het stadhuis, Stadhuisplein 100 in Zaandam. De balie is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 08{30 tot 16:00 uur, op dinsdag van 13:30 tot 16:00 uur en op vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur. Protest aantekenen kan tot 25 maart.

Reacties