Uitjes op de fiets verpest door sanitaire stop-stress

Foto: Pikist / CC0

Gemeente, zorg voor toegankelijke toiletten! Die oproep doet de Toiletalliantie nu veel mensen de zomer in Nederland gaan doorbrengen, maar duidelijk wordt dat een fietstocht voor velen als een te grote uitdaging wordt gezien vanwege het nijpende tekort aan openbare wc’s.

De toiletalliantie bestaat uit dertien maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare toiletten. Zij roepen ook de gemeente Zaanstad op om een aantal werkloze evenemententoiletten te huren en deze op strategische plekken neer te zetten. Via de HogeNood-app kunnen ze eenmaal aangemeld dan ook door bezoekers gevonden worden.  ‘Zo laten we toeristen ontspannen genieten van onze gastvrijheid én helpen we banen te behouden in het toerisme,’ aldus de Toiletalliantie.

Schaars

Openbare toiletten zijn in Zaanstad met een lampje te zoeken en waren al meerdere malen onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Sinds de corona-uitbraak is nit situatie er alleen maar problematischer op geworden: de horeca laat niet zomaar meer passanten toe. Vaak moet daar vooraf gereserveerd worden of het maximale aantal bezoekers is al bereikt, waarmee hun toiletten onbereikbaar worden voor fietsers met hoge nood. Daardoor wreekt het tekort aan openbare toiletten zich nu zo’n drie van de vier toiletten die normaliter in de HogeNood-app staan niet te gebruiken is, zo schat de Maag Lever Darm Stichting in.

Sanitaire stop-stress

Er is daarom nu sprake van ‘sanitaire stop-stress’ bij mensen die er niet aan moeten denken de bosjes in te moeten. Voor de acht miljoen 50-plussers, twee miljoen buik- en anderhalf miljoen blaaspatiënten die afhankelijk zijn van een toilet wordt dus een hoge drempel opgeworpen voor een recreatieve fietstocht. ‘Deze en andere mensen gaan nu niet ‘lekker weg in eigen land’. En dat is zonde: voor henzelf, maar ook voor de toeristische sector,’ schrijven de Fietsalliantie, de  Fietsersbond, wielersportunie NTFU en het Fietsplatform aan de gemeenteraad. Met daarbij ook de oplossing: tijdelijke toiletten bij drukke fietsknooppunten en in dorps- en stadscentra.

Geen evenementen

‘Geluk bij een ongeluk is dat er in ieder geval tot september geen evenementen zijn. We kunnen daarom iets nuttigs doen met al die werkloze mobiele toiletten en toiletwagens. Uiteraard zien we voor de toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu maken we Nederland zo voor iedereen die weleens naar het toilet moet aantrekkelijk om erop uit te trekken én behouden we toeristische banen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen