Weekendafsluiting Kalverringdijk voor fietsers duurde drie werkdagen

Foto: Google Street View

Op 2 juni werd de Kalverringdijk in de weekeinden overdag tot verboden gebied verklaard voor (brom) fietsers, omdat ‘de anderhalve meter afstand tussen de daar aanwezige personen niet of niet in voldoende mate in acht werd genomen of het niet in acht nemen daarvan dreigde’. Drie dagen later was daar kennelijk opeens geen sprake meer van en is de afsluiting weer ingetrokken.

‘De voorzitter van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland ziet op basis van de huidige omstandigheden geen reden meer om de Kalverringdijk te Zaandam als verboden gebied aan te wijzen voor (brom) fietsen,’ zo is vandaag bekendgemaakt. Wat er in nauwelijks een week tijd veranderd is blijft onduidelijk; of er andere maartegelen genomen worden om mensen op anderhalve meter van elkaar te houden eveneens. Afgelopen donderdagavond was wethouder Gerard Slegers nog volop overtuigd van nut en noodzaak van de maatregel, waartegen zaterdag geprotesteerd werd terwijl GroenLinks fractievoorzitter Romkje Mathkor al had rondgetwitterd dat de sluiting inmiddels van de baan was. Zij had er eerder in de raad tegen geprotesteerd.

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland

Ook opvallend: de bekendmaking van vandaag is ondertekend door ‘de voorzitter van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Don Bijl’. Bijl is burgemeester van Purmerend en zit in het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio als de portefeuillehouder Bedrijfsvoering & Financiën. De voorzitter is Jan Hamming.

Inmiddels heeft Zaanstad een persbericht doen uitgaan waarin staat dat de afgelopen weekenden een rustig beeld te zien gaven in de regio en op de Schans. ‘De maatregel om de fietsroute bij de Zaanse Schans af te sluiten vanwege het niet kunnen waarborgen van de anderhalve meter afstand tussen bezoekers om coronabesmetting tegen te gaan, blijkt als gevolg hiervan niet langer meer noodzakelijk. Daarom is het aanwijzingsbesluit ingetrokken. De gemeente Zaanstad betrok partijen als de Fetsersbond bij de beslissing om het fietspad af te sluiten.’ Dat laatste werd door die bond ten stelligste ontkend en de maatregel werd op dinsdag 2 juni genomen en op vrijdag 5 juni – dus nog voor het weekeinde –  weer ingetrokken, wat de verwijzing naar ‘rustige weekeinden’ als intrekkingsgrond nogal mal maakt.

Alternatieven

Binnenkort bekijkt de gemeente samen met belanghebbenden als Stichting de Zaanse Schans, de gemeente Wormerland en de Fietsersbond welke alternatieve oplossingen er zijn om de anderhalve meter afstand te waarborgen tijdens drukke momenten en om ervoor te zorgen dat de (brom)fietsers hun weg op een goede manier kunnen blijven vervolgen, meldt het college ook nog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen