Velen melden zich voor coronatest, maar ‘iedereen komt aan beurt’

De testlocatie in Purmerend.
De testlocatie in Purmerend.
Foto: Google Street View

Vanaf vandaag kan iedereen die bang is het coronavirus onder de leden te hebben zich laten testen. Sinds 08:00 uur hebben al velen het speciale telefoonnummer 0800 – 1202 gebeld om een afspraak te maken. Wie in aanmerking komt, kan in principe de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

‘We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800 – 1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten,’ vragen de GGD’s. Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de gezondheidsdienst geen zorgen te maken. ‘We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen deze week niet voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt te testen.’ De tests zijn bedoeld voor mensen die hoesten, snotteren, koorts hebben of minder ruiken of proeven. Zaankanters moeten voor de test naar de brandweerkazerne aan de Gorslaan 50 – 52 in Purmerend.

Contactonderzoek

Wie besmet blijkt te zijn moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Zij krijgen eveneens het advies twee weken thuis te blijven en het te melden als ze ziekteverschijnseln krijgen. ‘Alleen bij klachten wordt een test afgenomen,’ zegt het ministerie van Volksgezondheid. ‘Zonder klachten heeft het namelijk geen zin om een test af te nemen.’ Het speciale telefoonnummer is zeven dagen per week tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar. Als dat nodig is kan een testteam ook thuis langskomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen