Internationale campagne om grooming tegen te gaan

Still uit de campagnevideo.
Still uit de campagnevideo.
Foto: YouTube

De politie Zaanstreek heeft op Facebook een filmpje gedeeld dat tieners wijst op de gevaren van het posten van al te intieme foto’s op sociale media, want wie zichzelf deelt, wordt vaak ook gedeeld.

In de nieuwe ‘#GeefJezelfNietBloot-campagne’ van AmberAlert en de Politie Nederland worden simpele maar belangrijke tips gegeven ter bescherming tegen online groomers. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts van de politie. ‘Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn. Zo’n groomer gaat soms zo geslepen te werk dat hij moeilijk te herkennen is. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan’, zegt zedenspecialist Lidewijde van Lier van de politie.

Verkeerde bedoelingen

Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook mensen met verkeerde bedoelingen. Volwassenen doen zich voor als leeftijdgenoten en gaan op zoek naar slachtoffrs via sociale netwerksites, chatprogramma’s of online games. Voorafgaand aan een echte ontmoeting heeft de groomer meestal veelvuldig online contact gehad met het kind. Het kan dan gaan om e-mails of seksueel getinte chats, maar ook om het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam. ‘Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verdergaande seksuele handelingen te dwingen,’ weet Van Lier. Onlangs nog werd een 24-jarige Zaandammer ervoor veroordeeld tot zes jaar cel en TBS.

Internationale waarschuwing

Amber Alert brengt de preventiecampagne samen met de Europese politiegroep voor vermiste personen ook in andere landen actief onder de aandacht. Zo wordt de campagne gedeeld door de politie en kinderrechtenorganisaties in Albanië, België, Brazilië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, de Servische Republiek, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen