Wegwerkzaamheden aan de N246 in Assendelft

Foto: Durham County Council

De provincie gaat een proef houden met een ongeveer 900 meter lange slijtlaag op de N246 in Assendelft. Het gaat om het deel tussen de Vaartdijk en de Zaandammerweg.

Van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 september zijn er tussen 19:00 uur en 6:00 uur werkzaamheden. De N246 is dan ’s nachts in beide richtingen afgesloten tussen de Vaartdijk en de rotonde met de Zaandammerweg. De nacht van donderdag 14 september op vrijdag 15 september ‘staat reserve’.

Het verkeer wordt omgeleid via de N203 – Hoofdtocht – Westzanerweg en vice versa. De omleidingsroutes staan aangegeven met gele borden.

LD-granulaat

Het aanbrengen van de slijtlaag maakt deel uit van een onderzoek naar de innovatieve werking van de bouwstof LD-granulaat. Dit product komt vrij bij de productie van staal. Weg- en waterbouwer Pelt & Hooykaas waarschuwt in zijn gebruiksinstructies dat het materiaal in het algemeen ‘een geringe hoeveelheid vrije kalk’ bevat, die kan uitspoelen in het grond- en nabijgelegen oppervlaktewater. Dit kan een tijdelijke, lokale verhoging van de pH-waarde (zuurgraad) van bodem en water tot gevolg hebben.

‘Bij toepassingen met een beperkte laagdikte zijn het risico en het eventuele effect gering’, aldus het bedrijf. Op de N246 gaat het om een dunne laag die bovenop het bestaande wegdek wordt aangebracht. Bij het gebruik van LD-granulaat in de wegenbouw dient volgens Pelt & Hooykaas met het volgende rekening te worden gehouden:

  • Alleen toepassen op landbodem
  • Niet toepassen in direct contact met grondwater: voldoende afstand tot het grondwater en een capillair onderbrekende laag aan de onderzijde van de laag LD-granulaat aanbrengen (bijvoorbeeld een zandbed)
  • Voldoende afstand tot (stilstaand) oppervlaktewater
  • Geen directe afstroming of uittreding van drainagewater op het oppervlaktewater
  • Geen lozing van onbehandeld drainagewater op het riool of oppervlaktewater (de pH kan bijvoorbeeld worden verlaagd)

Een veel voorkomend misverstand is dat bij een hoge pH-waarde het water zuur is, maar het tegenovergestelde is waar want hoe lager die waarde, hoe zuurder het is. Bij een pH van 7 is het water neutraal: dit is het geval bij zuiver, gedemineraliseerd water. Bij een hoge pH is de omzetting van ammonium naar ammoniak groter. Er zit dan te weinig koolstofdioxide in het water voor een gezond milieu voor de dieren die erin leven en een teveel aan zuurstof.

Corus

Hoogovenslak ontstaat als nevenproduct bij de productie van staal. Slak is afkomstig van het zogenoemde ganggesteente dat samen met ijzererts in een hoogoven smelt. De enige producent in Nederland is Corus in IJmuiden. Gegranuleerde hoogovenslak is amorf (glasachtig) en ontstaat door onder druk snel af te koelen met een overvloed aan water.

Voor vragen over de werkzaamheden kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met Servicepunt provincie Noord-Holland via 0800 – 0200 600 (gratis), of per e-mail.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen